Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaarklik dan hier voor de online versie

 
Niets is onmogelijk.
Anne Jongkind (1947-2017)

Een In memoriam

Het is een verhaal dat ik al tal van keren eerder heb verteld. En nu vertel ik het weer, ik kan niet anders. Want vorige week overleed de man die een centrale rol in het verhaal speelt, mijn therapeut uit Eindhoven die mij, nu 35 jaar geleden, op een heel nieuw spoor zette. Hij zette vraagtekens bij mijn bestaan als economiedocent. En hij zag de stembevrijder in mij, al duurde het daarna nog wel ruim twintig jaar voordat dat woord geboren werd – maar ja , het is ook maar een woord. Zijn naam was Anne Jongkind, hij is 69 jaar geworden, en hem gedenk ik hier met diep respect.

Het verhaal. Zie voor je: een kamer met in een kring op grote kussens op de grond een stuk of vijftien heel verschillende mensen, allemaal op zoek naar wat meer geluk in hun leven. Om beurten staat er eentje op om te ‘werken’. Het is mijn beurt. Ik sta in het midden, loop af en toe een rondje, want dat maakt het praten wat makkelijker. Ik draag vermoedelijk een ribfluwelen broek, een gebreid vest waarvan de pasvorm betere tijden heeft gekend, en, jawel, geitenwollen sokken. Ik heb een flinke bos haar, ja, probeer je dat even voor te stellen. En een baard, type: onverzorgd. Ik was leraar, op een middelbare school, en hoewel ik dat werk met plezier deed en genoot van het contact met de leerlingen, voelde ik ook verlangen naar een volgende stap. Ik vertelde aan de groep dat ik gesolliciteerd had, op een baan als docent aan de School voor Journalistiek. Ik was best trots op deze dappere daad. Maar de groep reageerde lauw. En Anne vroeg: wat had je nou altijd willen worden? Waarvan droomde je als jongen?

Een droom
En ik vertelde. Hoe ik als tiener een terugkerende dagdroom had, waarin ik op de eerste rij zit van de Stadsschouwburg in Eindhoven. Op het podium speelt het Brabants Orkest de 9de van Beethoven, ze brengen een Ode an die Freude. En vlak voor het koor het ‘Alle Menschen werden Brüder’ zal inzetten wordt de dirigent onwel. Hij wordt van het podium af gedragen, er is een moment van onzekerheid, en dan spring ik op en neem zijn plaats in voor koor en orkest. Het wordt een gloedvolle, vreugdevolle uitvoering.

Natuurlijk moest de groep lachen om dit verhaal, en ik ook. Maar ze zagen hoe ik vol leven was toen ik hierover praatte. En zo werd duidelijk: hier moest ik iets mee. En zij zouden me daarin steunen, Anne voorop. Hij leefde vanuit de gedachte dat niets onmogelijk is. Die onwankelbare overtuiging is trouwens zijn hele leven bij hem gebleven, en hij heeft ook jaren langer geleefd dan artsen waarschijnlijk achtten. Ik kon destijds natuurlijk niet bevroeden waar het toe zou leiden, maar ik voelde mezelf leven en dat was cruciaal, dat hielp me om allerlei stappen te zetten. En die dagdroom, dat visioen is zo helder en veelzeggend, ik kan er ook vandaag de dag nog steeds mee vooruit. Net zolang tot alle mensen broeders zijn. En zingen.

Een visioen
Een dag of tien voor zijn overlijden heb ik afscheid van Anne genomen. Dat was een bijzondere ontmoeting die me nog lang zal bijblijven. Hij vertelde dat hij volstrekt vrede had met sterven, al vond hij het erg voor z’n vrouw en kinderen. Die vrede was zichtbaar. Hij vertelde ook wat eraan ten grondslag lag: een bijna-doodervaring van een aantal jaar geleden. Waarin hij in een andere wereld terecht was gekomen, die onbeschrijflijk mooi was. Hij zag er de mooiste kleuren. En hij hoorde er de mooiste klanken. Hij beschreef het als muziek, niet zoals hier op aarde in melodieën en ritmes, maar als een aaneenschakeling van prachtige harmonieën, waar geen enkele toon dissoneerde. Anne wist: dat is de wereld waar ik naartoe ga.

Die beschrijving trof mij enorm. Klank en kleur, in onaardse schoonheid. Dat is dus: allemaal trilling. En alles hoort erbij, niets dissoneert, niets past er niet in, totale harmonie. Dat visioen bracht mij natuurlijk meteen terug bij ‘Alle Menschen werden Brüder’. Iedereen hoort erbij, als gelijkwaardig. Zonder dat iemand daarvoor iets hoeft te bewijzen of z’n best hoeft te doen. Broederschap hoef je niet te verwerven, daar word je mee geboren.

Onaards, en toch aards
En zo bracht Anne me na 35 jaar weer helemaal bij datgene waar het mij om begonnen is: wij mensen, wij zijn trilling, net als al het andere dat is. Wij trillen in een onaardse en dus ook onbevattelijke schoonheid. Jij en ik horen daarbij. En alle anderen ook, zowel de mensen van wie we houden als de mensen die het ons moeilijk (lijken te) maken. Ieder moment van schoonheid brengt ons daar weer even mee in contact. En muziek maken, zeker zingen, doet dat op magnifieke wijze. Want dan voel je, ook al benoem je het misschien nooit zo: ik tril vanbinnen, het beweegt in mij, ik leef, dit ben ik! Ik tril met alles wat trilt. Ik hoor erbij.

En dan kan er, als we zingen, zomaar een prachtige harmonie komen, een zinderend slotakkoord wellicht, een moment waarop het even helemaal klopt, waarin we totaal opgaan in een hemelse en toch ook aardse, want fysieke ervaring. Dat is precies waarom ik dit werk wil doen.

Anne is aan zijn volgende reis begonnen, zoals hij het zelf noemde. Waar hij vertoeft weet ik niet, maar dat hij me blijft steunen weet ik wel en het stemt me dankbaar om aan hem te denken. En wij gaan ook verder. Zingend, musicerend. En ook al zijn de aardse harmonieën beperkt en onaf, als we daar nú van kunnen genieten zijn we misschien nog wel beter voorbereid om ooit te genieten van de onaardse schoonheid die, als ik Anne mag geloven, ons hierna te wachten staat.

Kom je meedoen? Je bent van harte welkom.

Jan Kortie


‘Het Lied van de Ziel’ – mantrazingen in Amsterdam (en elders)

A.s. vrijdag 17 februari is onze volgende mantra-avond Het Lied van de Ziel in de Amstelkerk in Amsterdam. Er zijn nog plaatsen te reserveren.

Data eerste helft 2017
Vrijdagen 24 maart, 14 april (Goede Vrijdag – andere locatie), 19 mei en 23 juni 2017.

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, neem dan een abonnement voor dit seizoen. Kosten: € 53,50. (Goede Vrijdag valt buiten het abonnement.)
Kom je voor het eerst en besluit je daarna om vaker te willen komen, dan kun je alsnog een abonnement kopen. De kosten voor je entreekaart worden dan in korting gebracht op je abonnementskosten. Reserveren.
 
Het Lied van de Ziel elders
Donderdag 9 maart in Huissen
Vrijdag 10 maart in Assen
Donderdag 11 mei in Den Bosch
Woensdag 31 mei in Zeist
 
Kennismaken met Jan Kortie: ‘Jij Bent Muziek’

Wil je kennismaken met stembevrijding en met Jan Kortie? Dat kan bij de kennismakingsmiddagen ‘Jij Bent Muziek’. Een opgewekte en rijke middag. Meer lezen

* Donderdag 9 maart in Huissen
* Vrijdag 10 maart in Assen
* Vrijdag 14 april in Amsterdam
* Donderdag 11 mei in Den Bosch
* Woensdag 31 mei in Zeist
 
Opleiding tot Stembevrijder 'Ode an die Freude'

Als je belangstelling hebt voor onze opleiding: de nieuwe folder kun je aanvragen via info@jankortie.nl. Op vrijdagmiddag 24 maart organiseren we een (gratis) oriëntatiemiddag over onze opleidingen in Amsterdam. Je kunt je daarvoor aanmelden via onze site (nr. 20).
 
Vooropleiding voor 'Ode an die Freude': start op 20 februari

We hebben een nieuw programma ontwikkeld voor mensen die zich willen voorbereiden op het volgen van de 2-jarige opleiding. Het gaat vijf bijeenkomsten vanaf maandag a.s.,  er is nog zeer beperkt plaats beschikbaar. We sturen je de folder graag toe, je kunt ‘m aanvragen via info@jankortie.nl.
 
'Het Lied van de Stilte’: Zang en Stilteretraites in Limburg
 
Stilte en zingen. Lang zingen. Uitvoerig stil zijn. Huilen en lachen. Uitbundigheid en ingetogenheid. Alleen zijn en samen zijn. Lichtheid en diepgang. Volheid en leegte. Oude patronen die doorbroken worden. Nieuwe paden die zich tonen.
De opening vinden naar binnen, naar boven en naar buiten.
Een regen van genade die voelbaar wordt.

En al die woorden schieten tekort. Hoe kun je in woorden beschrijven wat nou juist in essentie een woordloze ervaring is?

Kom het maar meemaken.

1. Een weekend. Van 24-26 februari vindt de winterretraite plaats in kasteel de Berckt in Baarlo. Midden in de winter trekken we ons terug om opgewekt en schoon de lente te kunnen verwelkomen. Deze retraite zit vol, je kunt je alleen nog aanmelden voor de wachtlijst.

2. Een week. Van 2 t/m 7 juli houden we op dezelfde plaats onze zomerretraite. In de overvloed van de zomer vieren we ons bestaan, en alles wat het ons brengt. Klik hier om te reserveren.

Op onze site vind je een uitvoerige beschrijving.  
 
Stembevrijding
 
Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En alleen jij kunt jouw lied zingen. Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan kom dan maar eens een dag meemaken.

We organiseren:

Eendaagse workshops

* ‘Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
* ‘Vrouw, Lijf en Stem’ in Amsterdam (alleen voor vrouwen)
* ‘De Kracht van Zingen’, in Amsterdam (alleen voor mannen)
* ‘Leven van Talent’ – Een dag speciaal voor professionele musici over eigenheid o.l.v. Jan Kortie

Langere programma’s 

* ‘Michelangelo

Activiteiten voor mensen die al eerder een langer programma bij ons gevolgd hebben

* 'APK voor je zingen’, een dag om je hart op te halen
De Stem van Liefde en Angst’, een serie van 5 dagen (alleen voor vrouwen)

Klik op de activiteit naar keuze voor meer informatie.

Privélessen
Onze docenten geven ook privélessen in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Informatie via info@jankortie.nl.
 
AGENDA

 Datum  Activiteit Aanmelden
     
 FEBRUARI    
 vr. 17 febr  Het Lied van de Ziel - Amsterdam via online reserveren
 vr. 24 febr Winterretraite 2017 (VOL)
voor wachtlijst via info@jankortie.nl

   
 MAART    
 vr. 3 mrt Workshop Vrouwen, Lijf & Stem (VOL)
voor wachtlijst via info@jankortie.nl
 wo. 8 mrt Start leergang Michelangelo  via info@jankortie.nl
 do. 9 mrt Jan Kortie in Huissen
via Het Dominicanenklooster
 vr. 10 mrt Jan Kortie in Assen  via online reserveren 
 za. 11 mrt Workshop Naar Binnen en Naar Buiten - Breda via online reserveren
 vr. 24 mrt Oriëntatiemiddag opleidingen   via online reserveren
 vr. 24 mrt Het Lied van de Ziel - Amsterdam via online reserveren
 vr. 31 mrt APK voor je zingen - terugkomdag voor gevorderden   via online reserveren 

 
Webwinkel 

In onze webwinkel vind je alle boeken en cd's van Jan Kortie.
 
 
Niets is onmogelijk
Alles is trilling, toch?
Beethovens negende
Wat een verhaal

Groots visioen voor ons,
Broederschapzoekenden,
Ooit op een dag
Zingen wij allemaal