Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie
 
Een sereenheid die ik nooit eerder op deze manier ervaren heb kwam tot me, het voelde als gestreeld worden, als helend en troostend, (…) ik kende niemand maar voelde een verbondenheid, saamhorigheid.
Het was alsof het samen zingen mijn pijn streelde, (…) een gevoel alsof ik er even niet zo alleen mee was.


Ik kan me nog altijd verwonderen over de werking van zingen. Hoe vaak ik ook zelf ervaar wat het doet, hoe vaak anderen het me ook vertellen, het blijft wonderbaarlijk. Af en toe krijgen we een mailtje van iemand die ons deelgenoot maakt van een opgedane ervaring, en vaak stemt dat dankbaar. Soms stemt het trouwens nederig, want er zijn natuurlijk ook mensen die bij ons juist niet vinden wat ze zoeken.

Een paar dagen geleden kreeg ik een uitvoerig mailtje van iemand die voor het eerst bij het Lied van de Ziel geweest was, onze mantra-avond, in dit geval in Zwolle. Ze was met iemand meegekomen, en was eigenlijk best wel sceptisch. Bovenstaand citaat komt uit haar brief. Doorgaans begint deze column met een citaat van een wijze, een filosoof, een denker, een mysticus, een musicus of van Johan Cruyff, maar deze deelneemster beschrijft het zo mooi en treffend, dus ik wijk maar eens van het gewone pad af.

Het sleutelwoord
Zingen dat de pijn streelt, wat prachtig geformuleerd! Wat is het toch, dat samen zingen tot zo’n speciale ervaring kan maken? Ik denk dat het sleutelwoord trilling is. Zingen brengt iets in onszelf in trilling, in beweging. Letterlijk, fysiek. En daardoor ook op het niveau van onze gevoelens, die immers ook altijd een fysieke component hebben. In die trilling voelen we onszelf, voelen we: dit ben ik. Zonder al te veel woorden en daardoor ook eerder: zonder oordeel. De trilling is niet goed of fout, hij ís enkel. Dat brengt ons eigenlijk bij onze eigen onschuld. Bij: ik ben wie ik ben. Dat is eenvoudig en groots tegelijk.

En het brengt ons bij elkaar. Ik begrijp jou misschien in woorden niet, ik word misschien bang of ongemakkelijk van je uitstraling, ik voel me misschien tekortschieten of juist tekortkomen. Ik ken je niet, misschien kan ik je wel niet kennen. Maar als we samen zingen valt dat op de beste momenten allemaal weg. Dan ontmoet ik jou in de trilling van onze stemmen. Dan hoef ik niets van je te weten. Ik voel: ik hoor erbij, jij hoort erbij. Ik hoef niet m’n best te doen, en jij ook niet. En de pijn van alle keren dat ik over mijn grenzen ben gegaan, of dat anderen over mijn grenzen zijn gegaan, die pijn wordt gestreeld en hoeft niet eens meer weg.

Maar is dat allemaal niet heel egocentrisch, om niet te zeggen narcistisch? Ik ben wie ik ben, mijn gevoel, mijn pijn, mijn dankbaarheid, het is allemaal ‘ik’ en ‘mijn’ wat de klok slaat. En als er al anderen in beeld komen is dat omdat we samen fijn in onze knusse bubbel zitten, nou, lekker makkelijk. Bekommeren we ons dan nog wel genoeg om de wereld, wat er allemaal misgaat, het lijden van zoveel mensen, de verscheurdheid, de angst, de kilheid, het cynisme? Er is zoveel waar we ons zorgen over zouden moeten maken, er is misschien ook wel zoveel waar we ons diepweg schuldig of minstens bezwaard over voelen. 

Global warming, maar dan anders
En toch denk ik: dit is hoe het moet gaan. Dit is wat ons te doen staat. Deze heling, deze troost, daar moet de wereld het van hebben. Zeker, er is ook actie nodig. Maar mijn schuldgevoel, daar heeft de wereld echt niets aan. En mijn zorgelijkheid is alleen maar een bijdrage als hij leidt tot een vrije beweging van zorgzaamheid, van zorgvuldigheid, die uit liefde voortkomt, niet uit angst. De wereld heeft behoefte aan mensen die zichzelf voelen, die zichzelf openen voor wat er vanbinnen leeft, die hun pijn laten strelen en hun dankbaarheid naar buiten brengen. Als hartverwarming.

En daarom willen we zingen. Niet om de cynici ongelijk te geven, maar om het cynisme te doen smelten. In de puurheid, de zachtheid en de schoonheid van de muziek die ons vroeger of later verbindt.

Vrijdag gaan we in Amsterdam weer van start met een nieuwe reeks mantra-avonden. Je bent van harte welkom.

Jan Kortie 


‘Het Lied van de Ziel’ – mantrazingen in Amsterdam (en elders)

Start seizoen 2017
A.s. vrijdag gaan we weer van start met mantrazingen in de Amstelkerk in Amsterdam. Er zijn nog plaatsen te reserveren.

Data eerste helft 2017
Vrijdagen 27 januari, 17 februari, 24 maart, 14 april (Goede Vrijdag), 19 mei en 23 juni 2017.

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, neem dan een abonnement voor dit seizoen. Kosten: € 53,50 (korting van ca. 35%). (Goede Vrijdag valt buiten het abonnement)
Kom je voor het eerst en besluit je daarna om vaker te willen komen, dan kun je alsnog een abonnement kopen. De kosten voor je entreekaart worden dan in korting gebracht op je abonnementskosten. Reserveren.

Het Lied van de Ziel elders
Donderdag 9 maart Huissen
Vrijdag 10 maart in Assen
Woensdag 31 mei in Zeist
 
Kennismaken met Jan Kortie: ‘Jij Bent Muziek’

Wil je kennismaken met stembevrijding en met Jan Kortie? Dat kan bij de kennismakingsmiddagen ‘Jij Bent Muziek’. Meer lezen

* Donderdag 9 maart in Huissen
* Vrijdag 10 maart in Assen
* Vrijdag 14 april in Amsterdam
* Donderdag 11 mei in Den Bosch
* Woensdag 31 mei in Zeist
 
Het Hele Leven
Een talkshow met gezang: Jan Kortie in gesprek met Arjan Broers en Robbert Bodegraven

Een experimentele middag over scheppen en spelen. Over kunst en spiritualiteit. Over de hemel op aarde. In gesprek met twee inspirerende gasten.
En natuurlijk met gezang. Want daarin kan dat alles samenkomen.

De middag vindt plaats in Bussum, op zondag 5 februari 2017
Meer informatie over de middag en over de gasten tref je hier aan.
 
Opleiding tot Stembevrijder 'Ode an die Freude'
Als je belangstelling hebt voor onze opleiding: de nieuwe folder is beschikbaar en aan te vragen via info@jankortie.nl. Op vrijdagmiddag 24 maart organiseren we een oriëntatiemiddag over onze opleidingen in Amsterdam. Je kunt je daarvoor aanmelden via onze site (nr. 20).
 
Vooropleiding voor 'Ode an die Freude': start in februari
We hebben een nieuw programma ontwikkeld voor mensen die zich willen voorbereiden op het volgen van de 2-jarige opleiding. Het gaat om een groep die het komend halfjaar bijeen zal komen. We sturen je de folder graag toe, je kunt ‘m aanvragen via info@jankortie.nl.
 
'Het Lied van de Stilte’: Zang en Stilteretraites in Limburg
 
Stilte en zingen. Lang zingen. Uitvoerig stil zijn. Huilen en lachen. Uitbundigheid en ingetogenheid. Alleen zijn en samen zijn. Lichtheid en diepgang. Volheid en leegte. Oude patronen die doorbroken worden. Nieuwe paden die zich tonen.
De opening vinden naar binnen, naar boven en naar buiten.
Een regen van genade die voelbaar wordt.

En al die woorden schieten tekort. Hoe kun je in woorden beschrijven wat nou juist in essentie een woordloze ervaring is?

Kom het maar meemaken.

1. Een weekend. Van 24-26 februari vindt de winterretraite plaats in kasteel de Berckt in Baarlo. Midden in de winter trekken we ons terug om opgewekt en schoon de lente te kunnen verwelkomen. Deze retraite zit vol, je kunt je alleen nog aanmelden voor de wachtlijst via info@jankortie.nl.

2. Een week. Van 2 t/m 7 juli houden we op dezelfde plaats onze zomerretraite. In de overvloed van de zomer vieren we ons bestaan, en alles wat het ons brengt. Reserveren kan vanaf 1 februari.
 
Op onze site vind je een uitvoerige beschrijving.  
 
Stembevrijding
Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn deze dagen een ideale start. Wij organiseren

Eendaagse workshops

* ‘Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
* ‘Vrouw, Lijf en Stem’ in Amsterdam (alleen voor vrouwen)
* ‘De Kracht van Zingen’, in Amsterdam (alleen voor mannen)
* ‘Leven van Talent’ – Een dag speciaal voor professionele musici over eigenheid o.l.v. Jan Kortie

Langere programma’s 

* ‘Michelangelo

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen
Activiteiten voor mensen die al eerder een langer programma bij ons gevolgd hebben

Eendaagse workshops


Langere programma's 
 

Op onze site kun je meer informatie vinden over de bovenstaande activiteiten.

Privélessen

Onze docenten geven ook privélessen in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Informatie via info@jankortie.nl.
 
AGENDA

 Datum  Activiteit  Reserveren
 vr. 27 jan  Start workshopserie Voluit Vrouw (vol)  voor wachtlijst via info@jankortie.nl
 vr. 27 jan  Lied van de Ziel - Amsterdam  via online reserveren
 vr. 27 jan  Start cursus Het Lied van jouw Leven  via online reserveren
 vr. 3 feb  De Stem van Woede en Wil (vol)  voor wachtlijst via info@jankortie.nl
 zo. 5 feb  Het Hele Leven  via erik@nachtwind.nl
 ma. 6 feb  Workshop Naar Binnen en Naar Buiten (vol)  voor wachtlijst via info@jankortie.nl
 vr. 17 feb  Het Lied van de Ziel - Amsterdam  via online reserveren
 vr. 24 feb  Winterretraite (vol)  voor wachtlijst via info@jankortie.nl

 

Webwinkel 

In onze webwinkel vind je alle boeken en cd's van Jan Kortie. 

 
 
Tip voor politici:
Doe meer aan mantrazang
Mag ook klassiek zijn
Of fado of pop

Trilling als middel tot
Wereldverbetering
Welke partij richt zich
Daar nu eens op?