Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie.

 
 
Natural learning is and always will be from the inside out, not vice versa.
W. Timothy Galway

 
 
De zomer gaf mij de gelegenheid om veel buiten te zijn, veel te lezen, veel piano te spelen en veel naar sport te kijken. Het voelde als heerlijk doelloos genieten, maar eigenlijk heb ik ondertussen van alles geleerd. Het citaat boven deze nieuwsbrief komt uit een van de boeken die ik las. Het lezen van dit boek had een prettig effect op m’n pianospelen. Doorgaans improviseer ik vooral als ik speel, maar incidenteel grijp ik weer naar de klassieke stukken die ik vroeger op pianoles speelde. Dat deed ik nu ook en ik voelde: het gaat eigenlijk beter dan ooit. Terwijl ik er niet op studeer. Fascinerend, niet?
 
Wat het extra leuk maakt: het boek gaat helemaal niet over pianospelen, maar over tennissen. Dat is mijn favoriete sport, zowel om te spelen als om naar te kijken. Ik ben een bijna manische Federer-fan, ik kan ervan wakker liggen als hij verliest. Dat is vreemd, ik weet het, maar ik ken meer mensen voor wie het geldt en er valt goed mee te leven. Het boek heet The Inner Game of Tennis en is een aanbeveling voor iedereen die tennist. Of piano speelt. Of zingt, of biljart, of werkt. Want het gaat over heel menselijke en universele principes. Het maakt dan ook onderdeel uit van een serie boeken waarin dezelfde principes op allerlei andere terreinen worden toegepast.
 
Een wat uitgebreider citaat uit het boek: "Gelukkig leren de meeste kinderen lopen vóórdat hun ouders hun kunnen vertellen hoe ze dat moeten doen. Zo leren kinderen niet alleen heel goed lopen, maar groeit ook hun vertrouwen in het natuurlijke leerproces dat binnen in hen werkzaam is. Moeders kijken naar de inspanning van hun kinderen met liefde en belangstelling en als ze verstandig zijn: zonder veel bemoeienis”. Wat voor lopen geldt gaat net zo goed op voor zingen. Het is een volstrekt natuurlijk proces, waarin we maar het beste niet kunnen ingrijpen. Ons lichaam weet hoe het moet. Soms is enige bemoediging behulpzaam, maar het meest effectieve leerproces sluit altijd aan bij hoe wij van nature zijn. Lopen kunnen wij van nature, zingen kunnen wij van nature, en leren kunnen wij van nature. En leren is trouwens heerlijk, als het gaat om iets wat we echt willen leren. Een kind dat iets geleerd heeft straalt! Leren, las ik laatst, is ontdekken dat iets mogelijk is. Mooi geformuleerd.
 
Zo aan het begin van dit nieuwe cursusjaar heb ik mijzelf voorgenomen dat dit mijn focus voor de komende tijd is: natuurlijkheid. In onze cultuur is dat helemaal niet gewoon. Maar voor musiceren is dit een inspirerend uitgangspunt. De natuur heeft ieder van ons begiftigd met een eigen muzikale bagage. Soms is die overduidelijk aanwezig, soms is die verstopt geraakt achter dat wat in onze cultuur aan normen gehanteerd wordt. Dat kan, want de omgeving kan een krachtig effect op ons hebben. Maar wat verstopt is kan gevonden worden. En de natuur geeft ons eindeloos veel voorbeelden over hoe we dat kunnen doen. Al die voorbeelden getuigen van: moeiteloosheid. Alles in de natuur beweegt moeiteloos, houdt niets vast, houdt zich niet in, heeft er genoeg aan zichzelf te zijn. Ja, natuurlijk is er inspanning nodig, natuurlijk zijn er tegenkrachten, natuurlijk is er strijd. Maar de natuur probeert niets te bewijzen, maakt zich geen zorgen, de natuur is alleen maar. Als je kijkt zie je het overal. Het is niet eens moeilijk te zien. Bij mensen is het gek genoeg soms wel moeilijk te zien. Ja, behalve bij Federer natuurlijk…. Hij heeft vast dat boek ook gelezen.
 
Ons nieuwe cursusjaar gaat weer van start. Vrijdag is de eerste aflevering van Het Lied van de Ziel, onze mantra-avond waar samen kunt zingen zonder je best te doen, waar je de natuurlijke roep van je ziel kunt volgen, waar je mag geloven wat jij gelooft. Van binnen naar buiten, zou W. Timothy Galway zeggen.
 
Je bent weer zeer welkom bij ons dit jaar als je wil genieten van zingen en van leren. Natuurlijk.
 
Jan Kortie
 
 
Het Lied van de Ziel
 
Op 7 september starten we weer met Het Lied van de Ziel. Hieronder nog even de daaropvolgende data:
* 5 oktober  *  2 november  * 30 november  * 21 december.
Reserveren voor a.s. vrijdag is nog mogelijk: klik hier.
 
Trouwe bezoekers voordelig uit met abonnement
Ben je van plan vaker naar Het Lied van de Ziel te komen, dan adviseren wij een abonnement: de korting bedraagt ca. 35%. Meer weten: klik hier.
 
Opwarmworkshop Lijf & Stem
Voorafgaand aan Het Lied van de Ziel kun je ter opwarming in een korte workshop een uur bezig zijn met lichaam en stem. Kosten € 5. Er is plaats voor max. 10 deelnemers, svp aanmelden via info@jankortie.nl.  
 
Nieuwe activiteiten
  
5 oktober: Jij Bent Muziek, een open middag Stembevrijding in Amsterdam o.l.v. Jan Kortie
Wil je kennismaken met stembevrijding dan is dit een uitgelezen kans! I.s.m. BewustZijn Magazine organiseren wij deze middag die bovendien goed te combineren is met onze mantra-avond, later die dag in de Amstelkerk. Meer weten: klik hier.

Vergelijkbare workshops met Jan Kortie elders in het land, 11 oktober - Huissen , 16 november - Groningen en 12 december - Den Haag (een hele dag).
  
21 september: De kracht van zingen, een workshop speciaal voor mannen o.l.v. Lambert Mutsaers
Zingen is een geweldige manier om te ontdekken hoe je je kunt verbinden met de spirit die je bent, in plaats van de rol die je in je dagelijkse leven op je neemt. Zingen verbroedert en het goede nieuws is: iedereen kan het! En het is bijzonder om dit juist met alleen mannen te doen. Klik hier voor meer informatie.
 
19 oktober: Workshop Stembevrijding en Repertoire o.l.v. Erica Nap
Hou je ervan een bestaand lied te zingen en verlang je ernaar om daarin (meer van) jezelf te leggen. Of verlang je ernaar je stem te bevrijden en wil je dit met behulp van een mooi lied zou doen, dan is deze workshop je kans. Meer informatie: klik hier.
  
16-18 november Weekend stembevrijding o.l.v. Chantal Goossens op de Nieuwe Voorde
De belangstelling voor het zomerweekend dat we onlangs organiseerden was groot en de deelnemers waren enthousiast, dus we hebben besloten om dit opnieuw aan te bieden in de herfst. Een weekend samen met anderen die ook een moedige stap willen zetten. Meer weten: klik hier.
  
Agenda: nieuwe data
 
* Workshop Leven van Muziek, voor muziekprofessionals: 29 oktober 2012 
* Workshop Naar Binnen en Naar Buiten: 29 oktober, 14 november en 14 december 2012 
* Workshop Vrouwen, Lijf & Stem: 23 november 2012
 
Jan Kortie het land in (meer informatie volgt binnenkort op onze site)
 
* 11 oktober: Huissen 
* 16 november Groningen 
* 12 december Den Haag
 
Kijk voor alle data in de agenda op onze website.
 
Te koop in onze webwinkel
 
Deze maand verschijnt de 4e druk van het boek van Jan Kortie: Jouw Ziel wil Zingen. Voor iedereen die alles wil weten over de vreugde van stembevrijding. [meer informatie].

* Noyana, cd met boekje [meer informatie en inhoud cd]

* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd [een impressie]

* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel

     

Start van het cursusjaar
Hartelijk welkom weer!
Moeiteloos komen we
Echt al heel ver

Zing met gemak (als een
Federerlookalike)
Want van nature
Ben jij al een ster