Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
 
Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. 
Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat.
Johan Cruijff
 
 
Deze column gaat altijd over zingen, muziek maken. Maar zoals trouwe lezers weten: ik heb vaak een omweggetje nodig om daar te komen. De omweg ligt deze keer wel heel dichtbij: het betreft een voorval uit mijn eigen huwelijk. 

Mijn vrouw wilde al geruime tijd (een jaar of tien namelijk) naar een bepaalde training voor (echt)paren. Ik niet. Ik voelde alleen maar ‘nee’.  Was ik bang? Ja, zeker. Was er schaamte? Ongetwijfeld. Weerstand? Nou en of. Weet ik nu. Ik had er al die tijd natuurlijk allerlei mooie rationalisaties bij. Dat het niks voor mij was. Dat ik op andere plaatsen mijn inspiratie haalde. En voelde me er onvermijdelijk ook bezwaard over, weerstand is nooit prettig om te voelen. Maar er bleef een ‘nee’, ik wilde niet. Mijn vrouw gaf soms een tijdje de moed op, maar kwam er ook altijd weer op terug.

Een aantal maanden geleden was mijn ‘nee’ ineens weg. Het verbaasde mij zelf hogelijk, maar de weerstand bleek opgelost en maakte plaats voor ‘ja’. Een tikkie aarzelend, dat wel natuurlijk, maar toch wel echt ‘ja’. Dus wij naar die training. Die ons allebei veel goeds bracht, voor ons samen en voor ieder apart. Prachtige week, heel waardevol.

Ze had gelijk
Had dat nou maar tien jaar eerder gedaan, Kortie. Ik hoor het de gewaardeerde lezer dezes denken. Je vrouw had gewoon gelijk, geef dat nou maar toe.

Maar nee, daar heeft de gewaardeerde lezer(es?) het mis. Ik ben achteraf juist enorm blij dat ik m’n weerstand tien jaar lang verdragen heb. En dat zij dat ook gedaan heeft. Tot de tijd rijp was. Tot mijn tijd rijp was. Nu was ik er aan toe en kon er dus volop de vruchten van plukken. Dat had nou juist eerder niet gekund, dan was ik ergens overheen gestapt en dat zou zich op enigerlei wijze gewroken hebben. M’n vrouw had gelijk: het was wél iets voor mij, het was wél iets voor ons. Maar dat betekent niet dat ik ongelijk had. Mijn vrouw kent namelijk mijn timing niet. Dat valt haar niet te verwijten, ze kan hem niet kennen, ik ken ‘m alleen zelf. En ik moest wachten. Zonder te weten waarop of waarom. 

Betekent dat dan dat iedereen altijd gelijk heeft met z’n timing? Ja, dat betekent het. Valt daar dan dus niets aan te doen, niets over te leren? Jawel, dat wel. We kunnen leren om het beestje bij de naam te noemen. In mijn geval: angst en schaamte. Niet wegredeneren, niet eromheen praten, eerlijk benoemen. Ik ben bang. Ik schaam me. En daar dan niks van vinden. Of als je er wel iets van vindt (de kans daarop is behoorlijk groot) daar dan met open gemoed naar kijken. Die eerlijkheid versnelt het proces waarschijnlijk ook, al kom je daar nooit achter.

Maar angst is toch een slechte raadgever? Nou, lang niet altijd, en misschien wel nooit. Angst helpt ons te doseren. Angst helpt ons eigenlijk te timen. En schaamte, wat werkelijk een lastig gevoel is om te hebben, schaamte helpt ons om contact te houden met onszelf, met onze verlegenheid, onze kwetsbaarheid, onze zachtheid. Als we over de angst heen stappen dan forceren we onszelf en gaan we te snel. Als de angst ons imponeert dan bevriezen we en stoppen we de beweging. Als we in contact blijven met de angst (onze inademing is daar ons beste instrument voor) dan blijven we in contact met onszelf en dus met ons eigen tempo. Wat altijd het juiste tempo is. 

De angst als vriend
Wie de angst durft toe te laten komt vroeger of later tot een verbazende conclusie: er ontstaat beweging. Je kunt nooit voorspellen wanneer dat gebeurt, maar het zal gebeuren, en het zal je verbazen. De reden is simpel: angst komt nooit alleen. Waar angst is, is per definitie ook verlangen. Waar schaamte is, daar is verlangen. Waar weerstand is, daar is verlangen. En waar verlangen is, daar ontstaat beweging, helemaal vanzelf.

Deze week kreeg ik een mailtje van iemand die zich wilde opgeven voor onze winterretraite. Ze wilde zeker weten dat ze daar niet solo hoefde te zingen.  Ik kon haar geruststellen, en ze schreef zich vervolgens in. Maar ik denk dan stiekem bij mezelf: vermoedelijk verlangt ze er wel naar, om solo te zingen. Ooit. Niet nu.

Zo komen we dan toch uit bij zingen. Timing is in zingen een cruciaal element. Een toon die een fractie eerder of later komt heeft echt een ander effect. Improviseren biedt ons hier een prachtige oefening. Durf je te wachten? Durf je de angst te voelen, de spanning op te laten lopen? Durf je stil te zijn, vóór je zingen, na je zingen, tijdens je zingen? Durf je te blijven luisteren? Dat kan alleen als je je eigen angst kunt verdragen, als je erin durft te ademen. Dat is, zeker op een podium, bar lastig. De meeste mensen gaan dan ook een tikkeltje te gehaast te werk. Net iets te veel variatie, net te snel. Maar wie zich haast die kan niet echt genieten van wat er nu is. Wie te lang wacht overigens, leeft ook niet ten volle. 

Één moment om op tijd te zijn
We moeten ons dus oefenen in timing. En dat betekent in de eerste plaats: we moeten ons eigen ritme leren kennen. We hebben daarvoor een instrument dat zich nooit vergist: ons lichaam. Je lichaam weet het! Je lichaam is zelf namelijk een toonbeeld van ritme. Je lopen is ritmisch, je adem is ritmisch, je pols, je hartslag. Je spontane op tafel trommelen, je onbewuste schommelen, je nee schudden, allemaal ritmisch. ‘Iedereen heeft een hartslag, iedereen kan spelen’, zegt Ju Tzong-Ching, de Taiwanese slagwerker die met dat uitgangspunt slagwerkscholen oprichtte en inmiddels elfduizend leerlingen heeft. 

Die kant moeten we op. Iedereen kan ook zingen. Op naar de elfduizend leerlingen voor onze stembevrijdingsschool! Vrijdag a.s. leid ik in Amsterdam een middag waarop je kunt kennismaken met stembevrijding. Daar zal ik je, als je wilt, helpen om vrijer te worden in je zingen, en in je timing. Voel je ‘ja’? Mooi. Voel je ‘nee’? Ook mooi. Wacht gerust. Desnoods tien jaar. In dat geval: sterkte!

Je bent van harte welkom,
Jan Kortie

PS
Vrijdagavond staan we tijdens Het Lied van de Ziel stil bij onze dierbare overledenen. Dan doen we eens per jaar, rond Allerzielen. We zullen hun namen zingen en zo onze verbondenheid met hen eren en vieren.
Volgende week, op 2 november, ben ik in het Dominicanenklooster is Huissen, en daar zullen we datzelfde doen.

 
‘Het Lied van de Ziel’ – mantrazingen in Amsterdam (en elders)

Vrijdag a.s. 28 oktober is de volgende Lied van de Ziel in de Amstelkerk in Amsterdam. Er zijn nog kaarten te reserveren: klik hier.
 
Data 2016: de vrijdagen 25-11 en 23-12. Reserveren kan via onze site.
Data 2017: de vrijdagen 27-01, 17-02, 24-03, 14-04, 19-05 en 23-06 (reserveren vanaf 15-11-2016)

Het Lied van de Ziel elders
Woensdag 2 november in Huissen
Vrijdag 18 november in Groningen
Woensdag 14 december in Zeist
Donderdag 15 december in Zwolle
Vrijdag 10 maart in Assen
 
'Het Lied van de Stilte’: Zang en Stilteretraites in Amsterdam en Limburg
 
Stilte en zingen. Lang zingen. Uitvoerig stil zijn. Huilen en lachen. Uitbundigheid en ingetogenheid. Alleen zijn en samen zijn. Lichtheid en diepgang. Volheid en leegte. Oude patronen die doorbroken worden. Nieuwe paden die zich tonen.
De opening vinden naar binnen, naar boven en naar buiten.
Een regen van genade die voelbaar wordt.

En al die woorden schieten tekort. Hoe kun je in woorden beschrijven wat nou juist in essentie een woordloze ervaring is?

Kom het maar meemaken.

We hebben dit jaar drie varianten:

1. Op zondag 13 november houden we een retraitemiddag in de Vondelkerk in Amsterdam. Daar kun je proeven van wat Het Lied van de Stilte is. Je kunt er ook je hart ophalen. Reserveren: klik hier.

2. Van 24-26 februari vindt de winterretraite plaats in kasteel de Berckt in Baarlo. Midden in de winter trekken we ons terug om opgewekt en schoon de lente te kunnen verwelkomen. Reserveren: klik hier.

3. En van 2 t/m 7 juli houden we op dezelfde plaats onze zomerretraite. In de overvloed van de zomer vieren we ons bestaan, en alles wat het ons brengt. Reserveren kan vanaf 15 maart 2017.

Op onze site vind je een uitvoerige beschrijving 
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennismaken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op:
Vrijdag 28 oktober in Amsterdam
Woensdag 2 november in Huissen
Vrijdag 18 november in Groningen
Woensdag 14 december in Zeist
Vrijdag 10 maart in Assen

Meer informatie: klik hier
 
Een dag stembevrijding

Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei. Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn deze dagen een ideale start. Goeie kans dat je daarna meer wil. Maar dat hoeft natuurlijk niet. 

‘Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

‘Vrouw, Lijf en Stem’ in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Vanwege grote belangstelling hebben we hebben een extra workshop ingepland op 27 oktober a.s.

‘De Kracht van Zingen’, workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam. Zaterdag a.s.!
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. 
 
‘Leven van Talent’ – Een dag voor professionele musici over eigenheid o.l.v. Jan Kortie

Een dag over eigenheid. En over hoe je daar trouw aan kunt zijn. 
Over je talent en je beperktheid. Over je wezen als musicus, dat zich nu eenmaal beweegt tussen die twee polen. Enerzijds je talent, je gave, waar je niets voor hebt hoeven doen, waar je mee geboren bent, jouw cadeau aan deze wereld. En anderzijds je beperktheid, je zelfafwijzing wellicht, je negatieve zelfbeeld, dat maar niet wil verdwijnen, hoeveel applaus en complimenten en bevestiging je ook krijgt. Een dag waarop we gaan improviseren en reflecteren. Om uiteindelijk uit te komen bij jouw eigenheid: wat typeert jou? 

De dag vindt plaats in Amsterdam, op dinsdag 15 november. Meer informatie vind je op onze site.
Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl.
 
Langere programma’s

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen o.l.v. Sarah Jens. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In januari 2017 start de volgende serie. Meer informatie

‘Michelangelo’
Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens. O.l.v. Marjo Brenters. Meer informatie 
 
‘Het Lied van jouw Leven', stembevrijding en (autobiografisch) schrijven. In Breda.  
Een programma waarin je zingend, vertellend en schrijvend jouw leven en jezelf onderzoekt. In deze cursus verbind je je met jouw eigen geschiedenis, en onderzoek je hoe jouw verhaal steeds mee-verandert met je bestaan. Dat verhaal beschrijven geeft inzicht, het verhaal bezingen geeft ruimte. De cursus vindt vanaf februari plaats onder leiding van Marjo Brenters in Breda. Meer informatie
 
Activiteiten voor mensen die al eerder een langer programma bij ons gevolgd hebben

Stembevrijding is eerder een proces dan een doel. Het is nooit af, maar steeds weer boeiend. En je kunt dus stappen blijven zetten. Je kunt er ook van blijven genieten. Je kunt je hart ophalen, steeds weer. Bijvoorbeeld door er gewoon weer eens een dag voor uit trekken. Of meer. Om in een groep met andere gevorderden er nog weer dieper in te duiken.

Eendaagse workshops

'APK voor je zingen': een terugkomdag
Voor oud-deelnemers aan al onze langere programma’s die behoefte hebben aan een nieuwe impuls hebben we de ‘APK voor je zingen’ in het leven geroepen, een heerlijke dag o.l.v. Marjo Brenters. In de middag is er een pianist bij om je te begeleiden. Meer informatie
 
'De Stem van Woede en Wil'
We hebben meer met woede te maken dan we denken. In woede huist een grote vitale kracht, de ware kracht van de Wil. In deze workshop zullen we dit grote onderwerp met zulke diverse kanten grondiger onder de loep nemen en met elkaar delen. In vol geluid en in vol contact. Want een ding is helder: (onderdrukte) woede heeft contact nodig.
Deze dag is toegankelijk voor (oud-)studenten van onze opleidingen en deelnemers van de serie De Stem van Liefde en Angst. Meer informatie 

Langere programma's 
 
‘De Stem van Liefde en Angst’
Een serie van 5 dagen o.l.v. Sarah Jens, ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s.  
 
‘Goud!’
‘Goud!’ is een verdiepende leergang waar je zingen kan opbloeien als nooit tevoren. Deze leergang o.l.v. Marjo Brenters staat open voor oud-deelnemers aan onze langere programma’s die graag een volgende stap zetten in hun zingen. Je vindt hier meer informatie, je kunt ook folder aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 

Agenda

Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.

 

Te koop in onze webwinkel 

* 'Het Lied van Het', laatste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren

* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 

* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel

* CD 2 - Noyana, cd met boekje

* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.

Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over de cd's: klik hier, of over het muziekboekje: klik hier.

 
 Echtelijk twistgesprek
Weigert je partner weer?
Jij hebt gelijk
Maar je krijgt niet je zin?
 
Hij heeft weer last van zijn
Timingsgevoeligheid
Jaartje of tien
Dan is hij er voor in