Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie


Problemen kunnen niet worden opgelost op het niveau waar ze zijn ontstaan.
Einstein
 

Terwijl ik dit schrijf zijn de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer aan de gang. En moet ik denken aan die leuke uitspraak van Groucho Marx: 'Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies.' Arme politici. Maar ja, ze zitten daar namens ons. En ze lijken ook erg op ons. Want hoe vaak doen wij in ons eigen leven niet precies wat hier beschreven wordt?

Het is zo verleidelijk om te focussen op problemen. Er gaat een enorme trekkracht van uit. Dus we gaan denken, piekeren, ingewikkelde gesprekken voeren. We maken ons zorgen en we gaan erg ons best doen. Zo raken we er helemaal in verstrikt. We zijn ons dat maar al te vaak niet eens bewust, het is namelijk een helemaal ingesleten patroon geworden. Je zou haast gaan denken dat het zo hoort.

Maar Einstein had gelijk: geen enkel probleem wordt echt opgelost op het niveau waarop het ontstaat. Geen enkel probleem wordt dus opgelost doordat jij je er zorgen over maakt, want al piekerend blijf je op het probleemniveau steken. De dalai lama zei het ooit heel treffend: als een probleem opgelost kan worden dan is er geen reden om je zorgen te maken. Als het niet op te lossen valt heeft zorgen maken geen zin. Dus er valt geen enkel voordeel te behalen met je zorgen maken.

Om ons te ont-trekken aan de trekkracht van de zorgelijkheid moeten we ons begeven naar een ander, hoger niveau. Ja, dat valt te leren. En het leuke is nou: op dat niveau is het probleem natuurlijk geen probleem meer. Het is letterlijk opgelost!

Eenvoud lost op
Hoe leren we dat te doen? Het meest werkzame antwoord dat ik ken, luidt: door eenvoud. Het hogere niveau is niet complexer, maar eenvoudiger. Ik heb al jaren baat bij wat ik daarover in muziek maken geleerd heb: als ik vastloop heb ik het te moeilijk gemaakt. En dan loont eenvoud. In onze zangactiviteiten is eenvoud inmiddels echt een leidraad geworden. Het is opzienbarend hoeveel gedoe gewoon oplost in eenvoud. 

Die eenvoud is vaak nog het moeilijkste voor mensen met enige scholing op muziekgebied. In workshops met professionele musici (of acteurs) kom ik dat vaak tegen: zij hebben zoveel vaardigheden verworven en zijn daar zo vertrouwd mee dat het voor hen een hele klus is om zich daardoor niet te laten bepalen. Wie veel weet en kan, zoekt de antwoorden meestal op dat vertrouwde terrein. En het punt is steeds: kennis is heel bruikbaar, maar als hij de baas wordt, verwordt hij tot controle. En die blokkeert dan de vrije stroom die muziek in wezen is. Je hoeft geen professional te zijn om in deze val te lopen  – iedere min of meer geoefende zanger kan er last van hebben.

Muziek is per definitie trilling, stroom, leven. Dat betekent: ongewis, kwetsbaar, delicaat. Wie musiceert heeft natuurlijk beheersing nodig. Maar kun je die beheersing ook loslaten en de kwetsbaarheid ruimte geven? De beheersing leren beheren, dat is hogeschoolwerk. In ieder van ons schuilt een doe-het-zelvertje die graag de boel in de hand houdt. Eigenlijk komt het neer op: durf je doel-loos te zingen? Dat betekent: durf je te zingen puur om het beleven van wat er nu is, en het laten horen daarvan, of dat nou genot of pijn of wat dan ook is? Kun je zingen, niet om mij te imponeren, niet om mij te verrassen, niet om te voorkomen dat ik het saai vind, niet om welke reden dan ook, maar alleen: omdat het fijn is en omdat je je wilt uiten? Dat is eenvoud, maar die vergt openheid en dus moed.

Dubbel cadeau
Durf je die openheid aan? Dan beloof ik je een tweezijdig cadeau. De ene kant van het cadeau is: vrijheid. De andere kant is: contact. Dat cadeau voelt dan als pure genade, en dat is het ook.

Over die genade gaat stembevrijding. Die vreugde willen we delen en daarom organiseren we van alles. Want die genade is voor ons allemaal weggelegd. Een van de mooiste vormen die we inmiddels ontwikkeld hebben vind ikzelf onze retraites. Waar we stil zijn en zingen. Zo gaan we open, steeds weer. In februari houden we weer een retraiteweekend, en in juli een retraiteweek. En dit najaar gaan we weer een nieuwe vorm uitproberen: een zondagmiddagretraite. Nog weer wat laagdrempeliger, in de hoop dat we daardoor nog wat meer mensen bereiken. Geloof me: deze eenvoud van stil zijn en zingen, een hele middag lang, die helpt ons echt om onze problemen te overstijgen. Want we voelen dan weer: we zijn allemaal meer dan een probleemgeval. We zijn een wonder.

Je bent van harte welkom,
Jan Kortie

 
‘Het Lied van de Ziel’ – mantrazingen in Amsterdam (en elders)

Vrijdagavond 30 september is de volgende Lied van de Ziel in de Amstelkerk in Amsterdam. Er zijn nog kaarten te reserveren klik hier.

Data najaar 2016
De vrijdagen 28-10, 25-11 en 23-12. Reserveren kan via onze site.

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, dan kun je ook een abonnement nemen.  Komend seizoen betaal je hiervoor € 53,50 en daarmee ben je zo’n 35% goedkoper uit. Bovendien ben je altijd verzekerd van een plaats. Te koop via online reserveren of tijdens de komende mantra-avond in Amsterdam.

Het Lied van de Ziel elders
Woensdag 2 november in Huissen
Vrijdag 18 november in Groningen
Woensdag 14 december in Zeist
Donderdag 15 december in Zwolle
 
'Het Lied van de Stilte’: Zang en Stilteretraites in Amsterdam en Limburg
 
Stilte en zingen. Huilen en lachen. Uitbundigheid en ingetogenheid. Alleen zijn en samen zijn. Lichtheid en diepgang. Volheid en leegte. Oude patronen die doorbroken worden. Nieuwe paden die zich tonen.
De opening vinden naar binnen, naar boven en naar buiten.
Een regen van genade die voelbaar wordt.

En al die woorden schieten tekort. Hoe kun je in woorden beschrijven wat nou juist in essentie een woordloze ervaring is?

Kom het maar meemaken.

We hebben dit jaar drie varianten:

1. Op zondag 13 november houden we een retraitemiddag in de Vondelkerk in Amsterdam. Daar kun je proeven van wat Het Lied van de Stilte is, en dat kan al heel vervullend zijn. Reserveren: klik hier.

2. Van 24-26 februari vindt de winterretraite plaats in kasteel de Berckt in Baarlo. Midden in de winter trekken we ons terug om opgewekt en schoon de lente te kunnen verwelkomen. Reserveren kan vanaf 15 oktober.

3. En van 2 t/m 7 juli houden we op dezelfde plaats onze zomerretraite. In de overvloed van de zomer vieren we ons bestaan, en alles wat het ons brengt. Reserveren kan vanaf 15 maart 2017.
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennismaken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op:
Vrijdag 28 oktober in Amsterdam
Woensdag 2 november in Huissen
Vrijdag 18 november in Groningen
Woensdag 14 december in Zeist

Meer informatie: klik hier
 
Introductiejaar voor de Opleiding tot Stembevrijder

Onze twee jarige Opleiding tot Stembevrijder is het afgelopen weekend weer met een volle groep van start gegaan. De eerstvolgende groep start in september 2017.
Maar als jij denkt dat er een stembevrijder in je huist en je wil daar dit jaar mee aan de slag dan hebben we nog een goed alternatief voorhanden: het Introductiejaar.

Het Introductiejaar biedt je de kans om het stembevrijderschap te ervaren. Een prachtig en intensief jaar, in een wat kleinere groep. Waar je je zingen en je zelfbewustzijn ontwikkelt te midden van heel gemotiveerde mensen. 
Op 17 oktober gaan we starten. De folder kun je aanvragen via info@jankortie.nl of bel 020-6246404 voor meer informatie.
 
Een dag stembevrijding

Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei. Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn deze dagen een ideale start. Goeie kans dat je daarna meer wil. Maar dat hoeft natuurlijk niet. 

‘Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

‘Vrouw, Lijf en Stem’ in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Vanwege grote belangstelling hebben we hebben een extra workshop ingepland op 27 oktober a.s.

‘De Kracht van Zingen’, workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid.
 
‘Leven van Talent’ – Een dag over eigenheid o.l.v. Jan Kortie op dinsdag 15 november.
Voor professionele musici die willen leren om (nog) trouwer aan zichzelf te zijn.

Een dag over eigenheid. Over je talent en je beperktheid. Over je wezen als musicus, dat zich nu eenmaal beweegt tussen die twee polen. Enerzijds je talent, je gave, waar je niets voor hebt hoeven doen, waar je mee geboren bent, jouw cadeau aan deze wereld. En anderzijds je beperktheid, je zelfafwijzing wellicht, je negatieve zelfbeeld, dat maar niet wil verdwijnen, hoeveel applaus en complimenten en bevestiging je ook krijgt. Een dag waarop we gaan improviseren en reflecteren. Om uiteindelijk uit te komen bij jouw eigenheid: wat typeert jou? 

De dag vindt plaats in Amsterdam. Meer informatie vind je op onze site.
Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl
 
Langere programma’s

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen o.l.v. Sarah Jens. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In januari 2017 start de volgende serie.

‘Michelangelo’
Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens. O.l.v. Marjo Brenters. Er is nog een enkele plaats vrij in deze leergang die start op 12 oktober a.s. Meer informatie 
 
‘Het Lied van jouw Leven', stembevrijding en (autobiografisch) schrijven. In Breda.  
Een programma waarin je zingend, vertellend en schrijvend jouw leven en jezelf onderzoekt. In deze cursus verbind je je met jouw eigen geschiedenis, en onderzoek je hoe jouw verhaal steeds mee-verandert met je bestaan. Dat verhaal beschrijven geeft inzicht, het verhaal bezingen geeft ruimte. De cursus vindt vanaf februari plaats onder leiding van Marjo Brenters in Breda.
 
Activiteiten voor mensen die al eerder een langer programma bij ons gevolgd hebben:
 
Eendaagse workshops

'APK voor je zingen': een terugkomdag
Ook als je al van alles bij ons gevolgd hebt kun je altijd weer een nieuwe stap zetten. Voor oud-deelnemers aan al onze langere programma’s die behoefte hebben aan een nieuwe impuls hebben we de ‘APK voor je zingen’ in het leven geroepen, een dag o.l.v. Marjo Brenters. Meer informatie
 
'De Stem van Woede en Wil'
We hebben meer met woede te maken dan we denken. In woede huist een grote vitale kracht, de ware kracht van de Wil. In deze workshop zullen we dit grote onderwerp met zulke diverse kanten grondiger onder de loep nemen en met elkaar delen. In vol geluid en in vol contact. Want een ding is helder: (onderdrukte) woede heeft contact nodig.
Deze dag is toegankelijk voor (oud-)studenten van onze opleidingen en deelnemers van de serie De Stem van Liefde en Angst.  Meer informatie 

Langere programma's 
 
‘De Stem van Liefde en Angst’
Een serie van 5 dagen o.l.v. Sarah Jens, is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s.  
 
‘Goud!’
Voor oud-deelnemers aan de leergangen Michelangelo, het Introductiejaar, de serie Voluit Vrouw of de Stem van Liefde en Angst die graag een volgende stap zetten in hun zingen kunnen terecht in de leergang ‘Goud!’ o.l.v. Marjo Brenters. Meer informatie, of vraag de folder aan via info@jankortie.nl.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 

Agenda

Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.

 

Te koop in onze webwinkel 

* 'Het Lied van Het', laatste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren

* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 

* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel

* CD 2 - Noyana, cd met boekje

* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.

Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over de cd's: klik hier, of over het muziekboekje: klik hier.

 
 
Looking for trouble and
Finding it ev’rywhere
Ja, mijn problemen 
Zijn goed op niveau!

Eenvoud, my dear, has much
Oplossingsvaardigheid
Try it and you’ll get a
Dubbel cadeau