Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie


De voortdurende verandering is het eigenlijke wonder van het leven.
Willigis Jäger


Tien jaar geleden ben ik afgestudeerd als veranderkundige. Van dat woord werd ik niet blij, maar de opleiding (de Pulsar Academie) was een zegen voor me. En ja, hij ging over veranderen, over transformatie, duurzame verandering. Over meebewegen met de stroom van het leven en daar je eigen richting aan geven.

Ik trap een open deur in als ik zeg dat we in een tijd van verandering leven. Dat is natuurlijk nooit anders geweest, maar het leek er in onze samenleving op dat we aardig wat zekerheid hadden gecreëerd. En we komen bedrogen uit. Zekerheid bestaat niet. Wie ooit een vaste relatie heeft gehad weet dat vroeger of later de soms zo gewenste vastigheid onder druk komt te staan. Wie vast houdt aan het bestaande treft zichzelf dan ineens aan in matheid, verstarring of zelfs cynisme. Wie een vaste baan krijgt kan daar opgelucht over zijn, maar slaag je erin om in die baan levendig en vervuld je, al dan niet vaste, pensioen te halen? En dit zijn eigenlijk nog luxe voorbeelden, er zijn mensen die van het ene op het andere moment alle vaste grond verliezen, hun huis zien instorten of moeten vluchten voor geweld.

De wetten van de natuur
Omgaan met verandering is levenskunst, en niemand ontkomt eraan om die kunst te oefenen. Dat betekent ook: weer de natuurlijke mens worden die we in wezen zijn. De natuur is helemaal ingesteld op verandering. Geen enkele boom tracht zijn blaadjes vast te houden, geen enkele wolk tracht dezelfde vorm te houden, alles gehoorzaamt aan de wetten van de natuur en die wetten zeggen: niets blijft zoals het is. 

Dat is dus, zegt Willigis Jäger, het wonder van het leven. Dat wonder is een nogal spannend wonder, soms zelfs ronduit angstig. Omdat de veranderingen die van buitenaf komen onze veiligheid (lijken te) bedreigen. Of omdat we vanbinnen veranderen en iets in ons leven niet meer past. Ieder echt veranderingsproces vraagt moed van ons. Goede voornemens (‘ik ga voortaan…’ of: ‘ik zal nooit meer…’) volstaan dan niet, vertragen wellicht zelfs. Als we een probleem ervaren is onze eerste neiging doorgaans: snel een oplossing produceren. Maar echte verandering betekent: de diepte ingaan. Dat hoeft niet zwaar of ingewikkeld te zijn. Sterker nog: lichtheid helpt, en eenvoud ook. Maar spannend is het wel.

En wat is muziek dan toch een prachtig oefenterrein. Als je bestaande muziek speelt of zingt kun je oefenen om hetzelfde stuk steeds weer als nieuw te horen. Om je er dus over te blijven ver-wonder-en. Te horen dat het vandaag anders is dan gisteren. Omdat je zelf niet meer dezelfde bent.

Niet vooruitzien
Maar de mooiste oefening die ik ken is: improviseren. Geen houvast, geen zo-hoort-het. Alleen maar: wat is er nu? Letterlijk vanuit de Latijnse oorsprong van het woord vertaald gaat improviseren om: niet vooruitzien. Dus: niet weggaan uit dit ogenblik, geen plan, geen doel. Alle aandacht bij: wat beweegt er nu in mij, wat wil er gezegd, gezongen, gespeeld worden? Iedere toon een wonderbaarlijk gegeven. Daarbij voelen: is dit mijn waarheid, ben ik dit? Of camoufleer ik nu iets? En dan is iedere volgende ademhaling een nieuwe kans.

Want dat is wat we ten diepste verlangen, allemaal: onze eigen waarheid laten horen. Onszelf laten kennen. Dat is het beste, nee, het enige startpunt voor echt contact, voor echte relatie: ik laat mijzelf zien, jij mag mij horen. In mijn grootsheid en in mijn onbeholpenheid. Een beter instrument daarvoor dan de stem is er gewoonweg niet.

Het goede nieuws
En het goede nieuws is: het is eenvoudig, echt waar, voor iedereen. Als mij één ding duidelijk geworden is in de dertig jaar dat ik dit werk nu doe dan is het dit wel: zingen is simpel. Het kan moed vergen, spannend zijn, ongemak met zich meebrengen, zeker. Maar moeilijk is het niet, iedereen kan het. En als me twee dingen duidelijk geworden zijn in die dertig jaar dan is het tweede: het is enorm vreugdevol. Het is soms ronduit opzienbarend. En nooit saai. Omdat de voortdurende verandering waar Willigis Jäger het over heeft zich ook in onze muziek steeds als wonder toont. 

Die eenvoud staat wat mij betreft centraal in het nieuwe cursusjaar dat zich aandient. De eenvoud die ons helpt om contact te maken vanbinnen en vervolgens contact te maken met anderen. Vrijdagavond a.s. gaan we weer van start met Het Lied van de Ziel, onze mantra-avond, waar de eenvoud op de beste momenten tot prachtige spontane en steeds weer éénmalige meerstemmigheid leidt. En vrijdag overdag hebben we een extra eendaagse stembevrijdingsworkshop ingelast en daar is nog plaats.

Maar ik maak je ook graag attent op onze Opleiding tot Stembevrijder, ‘Ode an die Freude’. Meestal zit die voor de zomer al vol, maar door omstandigheden zijn er een paar plaatsen vrijgekomen. Een intensieve tweejarige opleiding, waar je in je eigen zingen een transformatieproces doorloopt én leert hoe jij dat met anderen kunt doen.  Je kunt ook kiezen voor het Introductiejaar daarvoor, dat een prachtige en levendige oriëntatie biedt op (de eenvoud van) dit werk.

De voortdurende verandering is het eigenlijke wonder van dit leven.
Ik wens je toe dat je daarvan kunt genieten.
En heet je van harte welkom bij onze activiteiten. 
Jan Kortie

PS
Ik ga ook weer het land doorreizen dit najaar. Volgende week vrijdag ben ik in Leeuwarden. Ook daar gaan we zingen, voor de verandering….
 
  
‘Het Lied van de Ziel’ – mantrazingen in Amsterdam (en elders)

A.s. vrijdagavond starten we het seizoen van Het Lied van de Ziel in de Amstelkerk in Amsterdam. Er zijn nog kaarten te reserveren klik hier

Data najaar 2016
De vrijdagen 02-09, 30-09, 28-10, 25-11 en 23-12. Reserveren kan via onze site.

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, dan kun je ook een abonnement nemen. Komend seizoen betaal je hiervoor € 53,50 en daarmee ben je zo’n 35% goedkoper uit. Bovendien ben je altijd verzekerd van een plaats. Te koop via online reserveren of tijdens de eerste 2 mantra-avonden in Amsterdam.

Het Lied van de Ziel elders
Vrijdag 9 september in Leeuwarden
Woensdag 2 november in Huissen
Vrijdag 18 november in Groningen
Woensdag 14 december in Zeist
 
‘Het Lied van de Stilte’: Zang- en Stilteretraites in Amsterdam en Limburg

Over een paar weken sturen we een extra nieuwsbrief over ons retraite-aanbod.
We kunnen je nu al wel de data geven, maar inschrijven kan nog niet

Op zondag 13 november 2016 houden we een retraitemiddag in Amsterdam.
Van 24-26 februari 2017 vindt de winterretraite plaats in Baarlo.
En in de eerste week van juli doen we daar onze zomerretraite.
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op:
Vrijdag 9 september in Leeuwarden
Vrijdag 28 oktober in Amsterdam
Woensdag 2 november in Huissen
Vrijdag 18 november in Groningen
Woensdag 14 december in Zeist

Meer informatie: klik hier
 
Opleiding tot Stembevrijder® 'Ode an die Freude'

Vrij-uit zingen is heerlijk. Maar anderen vrij-uit horen zingen en daar een bijdrage aan leveren is ook een heel rijke ervaring.
Geniet jij ervan om anderen te horen zingen, verlang je ernaar om hun waarachtige lied te horen? En voel je dat je daar als liefdevolle getuige een bijdrage te leveren hebt? Dan woont er een stembevrijder in jou.

Voor wie daar (veel) meer over wil leren hebben wij de Opleiding tot Stembevrijder ‘Ode an die Freude’. Je leert er niet hoe je stembevrijder moet zijn, je leert er de stembevrijder kennen die in jou zit. En net zoals er geen twee mensen zijn met dezelfde stem, of dezelfde muziek om te zingen, zo zijn er ook geen twee stembevrijders hetzelfde. 

Over een paar weken start de nieuwe jaargang, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.
De folder kun je aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Introductiejaar voor de Opleiding tot Stembevrijder

Behalve de opleiding zelf bieden we ook een Introductiejaar daarvoor aan. Dat is bedoeld voor mensen die de opleiding overwegen, maar eerst nog ruimte willen maken voor een verdere ontwikkeling van zichzelf en hun zingen. Het biedt je ook een kans om het stembevrijderschap te ervaren. Een prachtig en intensief jaar, in een wat kleinere groep.
In oktober gaan we starten. In de folder over de opleiding tref je ook alle informatie over het Introductiejaar aan. De folder kun je aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Een dag stembevrijding

Onze eendaagse workshops blijven onverminderd populair. We hebben dus weer wat nieuwe data gepland, waarvan twee al op heel korte termijn: de komende vrijdagen 2 en 9 september. Daar is voor de snelle beslisser nog ruimte.

Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei. Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn deze dagen een ideale start. Goeie kans dat je daarna meer wil. Maar dat hoeft natuurlijk niet. 

‘Naar Binnen en Naar Buiten' in Amsterdam, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. A.s. vrijdag zijn er nog plaatsen vrij in Amsterdam! Meer informatie  

‘Vrouw, Lijf en Stem’ in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Vrijdag 9 september zijn er nog plaatsen vrij! Meer informatie 

‘De Kracht van Zingen’, workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. Meer informatie
   
Voor gevorderden: De Stem van Woede en Wil

We hebben meer met woede te maken dan we denken. In woede huist een grote vitale kracht, de ware kracht van de Wil. In deze workshop zullen we dit grote onderwerp met zulke diverse kanten grondiger onder de loep nemen en met elkaar delen. In vol geluid en in vol contact. Want een ding is helder: (onderdrukte) woede heeft contact nodig.
Deze dag is toegankelijk voor (oud-)studenten van onze opleidingen en deelnemers van de serie De Stem van Liefde en Angst. Meer informatie 
 
‘Leven van Talent’ – Een dag over eigenheid o.l.v. Jan Kortie op dinsdag 15 november.
Voor professionele musici die willen leren om (nog) trouwer aan zichzelf te zijn

Een dag over eigenheid. Over je talent en je beperktheid. Over je wezen als musicus, dat zich nu eenmaal beweegt tussen die twee polen. Enerzijds je talent, je gave, waar je niets voor hebt hoeven doen, waar je mee geboren bent, jouw cadeau aan deze wereld. En anderzijds je beperktheid, je zelfafwijzing wellicht, je negatieve zelfbeeld, dat maar niet wil verdwijnen, hoeveel applaus en complimenten en bevestiging je ook krijgt. Een dag waarop we gaan improviseren en reflecteren. Om uiteindelijk uit te komen bij jouw eigenheid: wat typeert jou? 

De dag vindt plaats in Amsterdam op 15 november 2016.
Meer informatie vind je op onze site. Je kunt je aanmelden via info@jankortie.nl
 
Langere programma’s in Amsterdam

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen o.l.v. Sarah Jens. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In september start de volgende serie.

‘De Stem van Liefde en Angst’, een serie van 5 dagen o.l.v. Sarah Jens, is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s.  

‘Michelangelo’
Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens.

‘Goud!’
Voor oud-deelnemers aan de leergangen Michelangelo, het Introductiejaar, de serie Voluit Vrouw of de Stem van Liefde en Angst die graag een volgende stap zetten in hun zingen hebben we de leergang ‘Goud!’ in het leven geroepen. De nieuwe folder is klaar en kun je op vragen via info@jankortie.nl.
 
Zingen op zondagochtend: een kerkdienst, maar anders dan anders

In alle religies wordt gezongen. Soms is dat ook juist waarom mensen graag naar de kerk toegaan: het koor, de muziek, het zingen. En mensen die niet (meer) in de kerk komen zoeken dan hun zang- en zielenheil elders, bijvoorbeeld bij allerlei mantra-zangactiviteiten.

Jan Kortie is nu uitgenodigd door de Remonstrantse kerk in Haarlem om z’n medewerking te verlenen aan een afwijkende zondagochtenddienst. Op 18 september zal Jan daar de Preek van de Leek houden. En daar zal natuurlijk ook bij gezongen worden. Meer informatie
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 

Agenda

Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.

 

Te koop in onze webwinkel 

* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren

* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 

* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel

* CD 2 - Noyana, cd met boekje

* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.

Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over de cd's: klik hier, of over het muziekboekje: klik hier.

 
 
Alles verandert steeds
Banen, relaties, en
Niemand die weet
Hoe het morgen zal zijn

Lijdt U ook zo onder
Levensonzekerheid?
Kom dan maar zingen, want
Echt, dat is fijn