Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
Heb je ooit een schilderij gezien dat af is, 
een schilderij of wat dan ook?
Pablo Picasso
 

De meeste mensen die ik ken, ikzelf inbegrepen, hebben een vrij moeizame relatie met hun eigen onvolmaaktheid. Als concept, als theorie valt het best te verdragen. ‘We zijn onvolmaakt en dat is eigenlijk volmaakt’. Ik hoor dat mezelf ook wel eens zeggen, en mensen horen dat ook graag, een positieve draai is altijd fijn. Maar als het dichterbij komt wordt het lastiger. Als mensen mij nalatigheid verwijten, zich gekwetst voelen of door mij niet gezien, of als ik er om welke reden dan ook pijnlijk naast zit met wat ik zeg of doe, tja, dan gaan er in een split second andere programmaatjes in mij draaien. Ik voel mij afgewezen, en dat gevoel roept meteen iets heel vertrouwds op: mijn eigen negatieve zelfbeeld. Mijn zelfafwijzing, kun je ook zeggen.

Zeg maar ja
Herken je dat? Zeg maar ja, want het is volstrekt menselijk, en onvermijdelijk. Ongetwijfeld ziet het er bij jou net weer iets anders uit dan bij mij. Maar sinds ik er, bijvoorbeeld binnen onze opleiding, wat meer studie van maak, is het me volstrekt helder: we hebben het allemaal. De meeste mensen weten desgevraagd ook meteen hoe het er bij henzelf uitziet. Het zijn allemaal varianten op een gevoel van tekort: ik ben niet goed genoeg, ik hoor er niet bij, ik doe er niet toe, het wordt niks met mij. Ik raad je trouwens aan om je heel bewust te zijn van wat jouw eigen formulering is. Niet omdat dat zo leuk is, het is vooral heel pijnlijk, en eenzaam. Maar het je niet bewust zijn is nog veel treuriger, dan gaat deze zelfafwijzing ondergronds z’n werk doen en dan ben je pas echt in de aap gelogeerd.

Gaat dit nog een beetje een opgewekte, hoopgevende column worden of hoe zit dat?

Ja, maar heb nog even geduld, hou nog even vol. Eerst moeten we namelijk alle pogingen staken om dat negatieve zelfbeeld te bestrijden, te relativeren, te bagatelliseren. Het valt niet te bestrijden, het is namelijk volstrekt irrationeel, totaal onvatbaar voor iedere redelijkheid. Wat ook niet helpt is een zinnetje als: het valt eigenlijk wel mee bij mij. Mijn eigen ervaring is eerder: het is nog veel erger en pijnlijker dan ik dacht. En ziehier dan mijn blijde boodschap: dat geeft niet. Hoe meer je het echt durft aan te kijken, des te meer zal steeds opnieuw blijken: het is eigenlijk best te verdragen. En hoe meer je het met anderen durft te delen, des te meer draagkracht je in jezelf blijkt aan te treffen. En misschien nog wel bovenal: hoe troostrijk dat ieder mens om mij heen, ook de door mij meest bewonderde, hier allemaal op hun eigen manier mee moeten leven.

Betekent dat dat het verdragen ervan het maximale is waar we op kunnen hopen?

Picasso biedt perspectief. Hij zegt eigenlijk: niets is ooit definitief af.  Als ik zijn citaat iets mag  aanpassen: heb je ooit een mens gezien die af is? Nee, natuurlijk, ieder mens is onaf. Ik houd van dat woord ‘onaf’. Het betekent in wezen precies hetzelfde als ‘onvolmaakt’. Maar het biedt een opening op precies het goede punt. Wij zijn onaf betekent: we zijn in proces. We zijn in beweging, we zijn aan het leren, we zijn aan het ervaren. Ik ben er nog niet, maar ik hoef er ook nog niet te zijn, ik kan er nog niet eens zijn, want ik ben nog onderweg. Ik ben waar ik ben.

Onaf, en toch heel
En dan komt meteen de grootste opdracht: helemaal opgaan in waar je nu bent. Al het andere loslaten. Je overgeven aan wat er wél is, in jou, in je omgeving, in jouw leven. Het beste, fijnste en mooiste oefenterrein dat ik daarvoor ken is: muziek. Zelf gezongen, zelf gespeeld. Waarin je je iedere keer weer kunt verbinden met de toon die je nu zingt, nu speelt. Die is het! Daar ben je, nu. Die verdient je volledige aandacht. En die biedt je vervolgens, op mysterieuze wijze, toegang tot een grotere ruimte. Waar goed of fout niet meer bestaan. Waar ons negatieve zelfbeeld helemaal niet kan komen, dat snapt daar niks van. Dan zijn we vrij. Ons diepste verlangen gaat niet over volmaaktheid, maar over heelheid, en die is hier te vinden.

Ook dat zal geen eindpunt zijn, de reis gaat door, er komen nieuwe hobbels. Maar ik ben dan weer verder, en ik zal voortaan weten: die vrijheid en die heelheid bestaan echt. En ik zal dan weer iets meer aandurven om het leven zichzelf aan mij te laten ontvouwen, en er bij blijven, open om het te ontvangen. Opgewekt onaf, onderweg.

De bron droogt nooit op
Voor mijzelf was dat de opbrengst van onze recente winterretraite, een intens en vreugdevol weekend. Alles kan daar samenkomen, vreugde en verdriet, stilte en uitbundigheid, hemel en aarde, prachtig gezang en volstrekt verkeerde tonen. En op onze beste momenten kunnen we dan voelen: het komt allemaal uit dezelfde bron. En die bron opent zich en er stroomt muziek uit, altijd weer. Die stroom houdt nooit op. Die is kennelijk ook onaf….

En dus gaan nu mijn gedachten weer uit naar de volgende retraite, die begin juli plaatsvindt en bijna een week duurt. De afgelopen dagen hebben we de folder daarvoor klaargemaakt. En ook als je helemaal niet overweegt om mee te gaan: lees ‘m toch, dan geniet je stiekem een beetje mee.

Je bent van harte welkom.

Jan Kortie

PS
Voor wie wél overweegt om mee te gaan: als lezer van deze nieuwsbrief krijg je een vroegboek-korting van €100 indien je je inschrijft vóór 1 april!
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

Vrijdagavond 4 maart is er weer Het Lied van de Ziel in de Amstelkerk in Amsterdam. 
Kaarten zijn te reserveren via online reserveren

Overige data 
De vrijdagen 25 maart (Goede Vrijdag in de Posthoornkerk), 22 april, 20 mei en 17 juni 2016.
Kaarten en abonnementen zijn te reserveren via onze site, klik hier.

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, dan kun je ook een abonnement nemen.  Hiervoor betaal je € 53,50 en daarmee ben je zo’n 35% goedkoper uit. Bovendien ben je altijd verzekerd van een plaats. Te koop via online reserveren t/m 4 maart of tijdens de mantra-avond op 4 maart in Amsterdam. 
Kom je voor het eerst en besluit je pas daarna vaker te willen komen, dan kun je alsnog een abonnement kopen. De kosten voor je entreekaart worden dan in korting gebracht op je abonnementskosten. Neem hiervoor contact op via info@jankortie.nl.

Het Lied van de Ziel elders
Donderdag 10 maart in Huissen 
Vrijdag 11 maart in Assen 
Woensdag 1 juni in Zeist 
Vrijdag 3 juni in Antwerpen (nadere informatie volgt nog)
 
Het Lied van de Stilte: Zang- en Stilteretraites

Zingen vanuit de stilte. Stil worden vanuit het zingen. 

Sinds de zomer van 2014 organiseren we Zang- en Stilteretraites. Laagdrempelige, toegankelijke programma’s voor wie verdieping zoekt in het mysterie van dit bestaan. De combinatie van zingen en stil zijn werkt verzachtend, ontwapenend en zeer verbindend. En stemt tot grote vreugde. 
Er zijn drie varianten:

1/ Een Zondagretraite, van 11.00 tot 17.00 uur in het mooie kerkje van Ransdorp, vlakbij Amsterdam.  De eerstvolgende is op zondag 10 april 2016.  

2/ De Zomerretraite: 3-8 juli 2016, in een bijzonder kasteel in Baarlo (L.) De folder kun je hier downloaden en hier kun je online reserveren. Reserveer je vóór 1 april dan krijg je € 100 korting, gebruik daarvoor de kortingscode ZOMER16 (in Stap 5 bij online reserveren).

2/ De Winterretraite van 10-12 februari 2017. Meer informatie volgt later dit jaar.

Een uitvoeriger beschrijving van onze retraites vind je op onze site
 
Aanmelden: klik hier 
 
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op vrijdag 17 juni in Amsterdam.
 
En verder op:
Donderdag 10 maart in Huissen
Vrijdag 11 maart in Assen
Woensdag 1 juni in Zeist
Vrijdag 3 juni in Antwerpen

Meer informatie: klik hier
 
Opleiding tot Stembevrijder 'Ode an die Freude'
 
Als je belangstelling hebt voor onze opleiding of voor het Introductiejaar daarvoor: na de zomer starten de nieuwe groepen, de nieuwe folder is inmiddels beschikbaar.
Op vrijdag 1 april organiseren we weer een oriëntatiemiddag hierover in Amsterdam. Je kunt je daarvoor aanmelden of de folder aanvragen via info@jankortie.nl.
 
Een dag stembevrijding

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

‘Naar Binnen en Naar Buiten in Amsterdam’, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

‘Vrouw, Lijf en Stem’ in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid. Meer informatie

‘De Kracht van Zingen’, workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid. Meer informatie 
 
‘Leven van Muziek’, een dag voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)

Als je muziek je werk is heb je een prachtig maar zeker geen makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, en dat kan druk creëren en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?
Een paar keer per jaar leidt Jan Kortie een dag voor musici, waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je liefde voor muziek, je talent, je gepassioneerdheid. Dat is een spannend onderzoeksgebied, waar je een zeker houvast moet loslaten om het op een dieper niveau weer te kunnen vinden.
 
Langere programma’s in Amsterdam

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen o.l.v. Sarah Jens. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In april 2016 start de volgende serie.  

‘De Stem van Liefde en Angst’, een serie van 5 dagen o.l.v. Sarah Jens , is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s.

‘Michelangelo’
Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens.

‘Gouden serie’
Ook als je al van alles bij ons gevolgd hebt kun je altijd weer een nieuwe stap zetten. Voor oud-deelnemers aan de leergangen Michelangelo, het Introductiejaar en/of de serie Voluit Vrouw die toe zijn aan een vervolg hebben we de Gouden serie in het leven geroepen. De nieuwe folder kun je opvragen via info@jankortie.nl.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op. 
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's klik hier, of over het muziekboekje klik hier.
 
 Niets is volmaakt, dus ook
Pablo Picasso niet
Hij vond ook zelf z’n werk
Tamelijk maf

Schreef zichzelf in voor zo’n
Zomerretraiteweek
Stelde toen vrolijk vast
”Ik ben onaf!”