Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
Mensen zijn van nature creatief en ongebruikte creativiteit is niet goedaardig. 
Als mensen die kracht niet gebruiken, krijg je een maatschappij van gedeprimeerde mensen
die te horen krijgen dat ze gewoon maar wat nieuws moeten gaan kopen om zich beter te voelen.
Elizabeth Gilbert
 
 
Deze 25e januari is door sommige deskundigen uitgeroepen tot Blue Monday. Zo’n beetje de moeilijkste dag van het jaar. De ideale dag dus om een Depressiegala te organiseren, vonden ze. Overigens hebben andere deskundigen vorige week maandag al tot Blue Monday uitgeroepen, en zo zitten we dit jaar dus opgezadeld met twee moeilijkste dagen. En dat dankzij de deskundigen…

Hoe voel jij je vandaag? Of beter: hoe voel jij je nu? Heb je contact met je creatieve zelf of voelt het eerder als depri? Ik vind het wel mooi dat Elizabeth Gilbert die twee tegenover elkaar zet. Dat geeft ons meteen een perspectief. Waar moeten we het zoeken als we gedeprimeerd zijn en daar geen genoegen mee willen nemen? Dan moeten we toe durven bewegen naar het deel van ons dat scheppend is, onze creativiteit. Dat betekent niet per se iets kunstzinnigs, al kan dat heel goed. Maar het betekent wel: we dienen ons te uiten. In beweging komen, naar buiten komen. Depressie transformeren tot expressie.

Nou ja, dat is natuurlijk in de gedeprimeerde staat van zijn nogal een klus. We zijn verstard geraakt, verstrakt, bedrukt, bewegingloos. Een of andere vorm van angst heeft de regie in handen gekregen. En dan moeten we ons gaan bewegen, de angst tegemoet gaan zeker? Waar gaan we dat vandaan halen?

Daar schiet Gilbert ons te hulp. Want de twee meest wezenlijke woorden die ze gebruikt zijn: van nature. Onze natuur is niet depressief! De natuur om ons heen is ook niet depressief. Kun je je een dier voorstellen in de vrije natuur met depressieve neigingen? Bestaan er depressieve planten of bomen? Zelfs de treurwilg levert jaar in, jaar uit zijn bijdrage aan het scheppingsproces van de natuur. 

Het schaap, de treurwilg en de bron
Ik had onlangs een interessante gewaarwording. In mijn kerstvakantie was ik in Ierland. Ik wandelde er veel, en kwam - dat is daar onvermijdelijk - voortdurend schapen tegen. Die bekeken me dan een tijdje, op hun hoede en klaar om weg te rennen. Soms kon ik een schaap tot op een meter of vijf benaderen, en keken schaap en ik elkaar een tijdje aan. Na een paar van dat soort ontmoetingen realiseerde ik me ineens: je kunt niet een schaap echt aankijken en je tegelijk ergens zorgen over maken. Er is dan even alleen maar: schaap en ik. Al het andere valt weg. Als ik al gedeprimeerd was dan toch voor dat moment even niet. Ik denk dat dat komt omdat het schaap mij in dat moment herinnert aan mijn eigen natuurlijkheid. Of moet ik zeggen: aan mijn eigen schaap-heid? Ik val even helemaal samen met de natuur, en dat stemt meteen tot opgewektheid.

Eigenlijk beschrijft dat heel mooi het wezen van stembevrijding. Zingen is bedoeld als iets wat wij van nature al kunnen. We brengen je dus in onze activiteiten graag bij jouw natuur. Daar ligt het startpunt van jouw zingen. Daar ligt ook het startpunt van jouw creativiteit. Daar kun je voelen: dit ben ik, ik kan het al, ik weet het al! Daar wordt jouw muziek geboren. Je kunt ook zeggen: daar kun je contact maken met de bron van jouw muziek, en aansluiting vinden bij de levende stroom die die muziek vormt.

Tijdens onze zondagretraite van twee weken geleden vertelde ik de deelnemers over mijn schaap-ervaring en even later suggereerde ik hun om te zingen alsof ze voor een schaap aan het zingen waren. Dat leverde, naast enige hilariteit, direct ook een hoorbare verlevendiging van het zingen op. Die een prachtig contrast vormde met de diepe (en net zo natuurlijke) stiltes die er die dag aan vooraf waren gegaan.

Overigens probeerde ik in Ierland ook een keer uit hoe het was om voor de schapen te zingen. Ik was helemaal beland in mijn natuurlijke zelf, dus mijn stem zal heel warm en open geweest zijn. De schapen zetten het na een korte verwonderde aarzeling massaal op een lopen. Wat ik daar nou van moet denken…? 

Als jij ook deze Blue Monday overleefd hebt en voelt dat het tijd is om zingend je creativiteit te laten leven, dan hebben wij weer tal van mogelijkheden in de aanbieding. Een deel van van onze activiteiten speelt zich af in Amsterdam, zoals bijvoorbeeld vrijdagmiddag a.s. een opgewekte kennismakingsmiddag met stembevrijding (Jij Bent Muziek), en die avond de eerste mantra-avond van dit jaar (Het Lied van de Ziel). Maar op zaterdag is er een mooie dag in Den Haag (Naar Binnen en Naar Buiten), en volgende week beginnen er in zowel Den Haag als Breda interessante en vernieuwende langere programma’s. En over bijna vier weken begint onze driedaagse winterretraite (Het Lied van de Stilte), dat wordt weer een belevenis.     

Je bent van harte welkom.

Jan Kortie
 
PS
Na het schrijven van deze column lees ik vandaag een uitspraak van Mike Boddé, cabaretier en ervaringsdeskundige op het gebied van depressie: "Ik was mezelf volledig kwijt, want ik maakte geen muziek meer". En ik herken dat, muziek helpt mij steeds weer om mezelf terug te vinden, en doorgaans is er dan weer meer ruimte. Wat een zegen is dat toch. 
 
 
Het Lied van de Ziel – mantrazingen in Amsterdam

Vrijdagavond 29 januari is de eerste mantra-avond van 2016 in de Amstelkerk in Amsterdam. 
Kaarten zijn te reserveren via online reserveren.

Data voorjaar 2016 in Amsterdam:
De vrijdagen 29 januari, 4 maart, 25 maart (Goede Vrijdag), 22 april, 20 mei en 17 juni 2016.
Kaarten en abonnementen zijn te reserveren via onze site

Besparen? Neem een abonnement!
Ben je van plan om vaker dan 3x naar Het Lied van de Ziel in Amsterdam te komen, dan kun je ook een abonnement nemen. Hiervoor betaal je € 53,50 en daarmee ben je zo’n 35% goedkoper uit. Bovendien ben je altijd verzekerd van een plaats. Te koop via online reserveren of tijdens de eerste 2 mantra-avonden in Amsterdam. Let op: de avond van Goede Vrijdag valt buiten het abonnement.
Kom je voor het eerst en besluit je daarna om vaker te willen komen, dan kun je alsnog een abonnement kopen. De kosten voor je entreekaart worden dan in korting gebracht op je abonnementskosten. Neem hiervoor contact op via info@jankortie.nl.

Het Lied van de Ziel elders
Donderdag 10 maart in Huissen 
Vrijdag 11 maart in Assen 
Wo. 1 juni in Zeist
Vr. 3 juni in Antwerpen (informatie volgt)
  
Het Lied van de Stilte: Zang- en Stilteretraites

Zingen vanuit de stilte. Stil worden vanuit het zingen. 
 
Vorige week ontvingen we een mailtje van iemand die een paar dagen eerder had deelgenomen aan onze zondagretraite. Ze schreef o.a. "Als ik een auto was dan zou ik het  gevoel hebben dat alles goed gesmeerd en weer zuiver afgesteld was, prima uitgelijnd, met de wasstraat en al.” Dat beeld beschrijft mooi hoe de combinatie van zingen en stil zijn ons weer terug kan brengen in onze natuurlijke staat van zijn.

Sinds de zomer van 2014 organiseren we Zang- en Stilteretraites. Laagdrempelige, toegankelijke programma’s voor wie verdieping zoekt in het mysterie van dit bestaan. De combinatie van zingen en stil zijn werkt verzachtend, ontwapenend en zeer verbindend. En stemt tot grote vreugde. 
Er zijn drie varianten:

1/ Een Zondagretraite, van 11.00 tot 17.00 uur in de buurt van Amsterdam. De eerstvolgende is op zondag 10 april 2016 in het mooie kerkje van Ransdorp.

2/ De Winterretraite van 19-21 februari 2016, in Baarlo (L). Een intens weekend in een bijzonder kasteel. Om opgeruimd de lente te kunnen begroeten.

3/ De Zomerretraite: 3-8 juli 2016, ook in Baarlo. Hierover volgt later meer informatie.
 
Een beschrijving van onze retraites vind je op onze site
Aanmelden: klik hier
 
Opleiding tot Stembevrijder 'Ode an die Freude'
 
Als je belangstelling hebt voor onze opleiding of voor het Introductiejaar daarvoor: na de zomer starten de nieuwe groepen, de nieuwe folder verschijnt binnenkort.
Op vrijdag 1 april organiseren we weer een oriëntatiemiddag hierover in Amsterdam. Je kunt je daarvoor reeds aanmelden via info@jankortie.nl of de folder aanvragen.
     
Kennismaken met Jan Kortie

Wil je kennis maken met stembevrijding en met Jan Kortie?
Dat kan op allerlei plaatsen waar hij, vaak op uitnodiging van anderen, speciale middagen leidt over de essentie van stembevrijding. Die middagen heten ‘Jij Bent Muziek’ en zijn het best te beschrijven als een wat wonderlijke combinatie van een workshop, een lezing en een meezingconcert. De kans dat je er opgewekt vandaan komt is vrij groot. 

Je bent welkom op:
Vrijdag 29 januari in Amsterdam
Donderdag 10 maart in Huissen
Vrijdag 11 maart in Assen
Woensdag 1 juni in Zeist
Vrijdag 3 juni in Antwerpen
Meer informatie: klik hier  
 
Een dag stembevrijding

Als je ernaar verlangt je stem vrijer te gebruiken, om je muziek gemakkelijker te laten stromen dan zijn onze eendaagse workshops eigenlijk gewoon een aanrader. Iedereen kan zingen. Iedereen zingt anders. Iedereen heeft een eigen lied. En niemand anders kan jouw lied zingen. Je mag het eng vinden. Maar je mag het ook heerlijk vinden. Of allebei.

‘Naar Binnen en Naar Buiten in Amsterdam’, Breda en Den Haag
Onze klassieker. Al twintig jaar staat deze workshop op ons programma. Meest gehoorde reactie na afloop: ik wist niet dat het zo eenvoudig was. Tal van mensen hebben al ervaren hoe er op een zo'n dag verrassend veel kan gebeuren, hoe ze zichzelf en elkaar kunnen verbazen met hun zingen. 

‘Vrouw, Lijf en Stem’ in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op vrouwen en vrouwelijkheid.

‘De Kracht van Zingen’,  workshop speciaal voor mannen, in Amsterdam
In opzet vergelijkbaar met Naar Binnen en Naar Buiten, maar nu toegespitst op mannen en mannelijkheid.

‘Leven van Muziek’, een dag voor muziekprofessionals (o.l.v. Jan Kortie)
Als je muziek je werk is heb je een prachtig maar zeker geen makkelijk beroep. Je moet dan van alles heel goed kunnen, en dat kan druk creëren en spanning. Doe je het ooit goed genoeg? Kan je muziek vrij-uit stromen? Krijgt je publiek je vaardigheden te zien, of jou?
Een paar keer per jaar leidt Jan Kortie een dag voor musici, waar je kunt ervaren hoe het is als niet je vaardigheden de dienst uitmaken, maar jij, je liefde voor muziek, je talent, je gepassioneerdheid. Dat is een spannend onderzoeksgebied, waar je een zeker houvast moet loslaten om het op een dieper niveau weer te kunnen vinden.
 
Langere programma’s in Amsterdam

'Voluit Vrouw' is een serie van vier dagen o.l.v. Sarah Jens. De naam zegt precies waar het om draait: voluit je eigen vrouwelijkheid beleven en bezingen. In april 2016 start de volgende serie.

‘De Stem van Liefde en Angst’, een serie van 5 dagen o.l.v. Sarah Jens, is ontstaan als een vervolg op ’Voluit Vrouw’ en staat open voor ieder die die serie gevolgd heeft, maar ook voor deelneemsters van onze andere langere programma’s.  

‘Michelangelo’
Michelangelo zei ooit: het beeld is al in het marmer aanwezig, ik hoef allen maar het overbodige weg te halen. Dat is een mooie omschrijving van hoe wij tegen zingen aan kijken: je kunt het al, je hoeft alleen maar het overbodige weg te laten. Dat is een intrigerend proces, waar je tot de kern komt van wie jij bent, als (zingend) mens.
(Woensdag a.s. 27 januari 2016 start een nieuwe groep o.l.v. Marjo Brenters. Heb je al een eendaagse workshop bij ons gedaan dan kun je nog aansluiten)
 
Langere programma’s in Breda en Den Haag

De afgelopen jaren boden we al eendaagse workshops aan buiten Amsterdam. Inmiddels is ons aanbod gegroeid en kun je in Breda en Den Haag ook terecht voor langerlopende groepen

‘Het Lied van jouw Leven', stembevrijding en (autobiografisch) schrijven. In Breda.  
Een gloednieuw programma waarin je zingend, vertellend en schrijvend jouw leven en jezelf onderzoekt. In deze cursus verbind je je met jouw eigen geschiedenis, en onderzoek je hoe jouw verhaal steeds mee-verandert met je bestaan. Dat verhaal beschrijven geeft inzicht, het verhaal bezingen geeft ruimte. De cursus vindt vanaf februari plaats onder leiding van Marjo Brenters in Breda.

‘Ruimte, Stem en Yoga’ in Den Haag 
De combinatie van yoga en stembevrijding is heel werkzaam, heeft de ervaring geleerd. Yoga leert ons om (steeds subtieler) naar binnen te luisteren en stembevrijding helpt je om al luisterend steeds voller naar buiten te komen. 
Deze serie van vier maandagmiddagen gaat dit keer plaatsvinden in Den Haag en staat onder de bevlogen leiding van Chantal Goossens. Zij is behalve stembevrijder ook yogadocente en heeft een frisse benadering ontwikkeld die het beste uit beide haalt. De serie is ook geschikt voor mensen die denken dat ze niet van yoga houden, of dat ze niet kunnen zingen. De start is op 1 februari.
 
Privélessen

Veel van onze activiteiten spelen af zich in groepen - de dynamiek daarvan kan heel behulpzaam zijn. Maar op allerlei momenten kan het juist gepast zijn om in een privéles heel precies te onderzoeken waar jij een stap kunt zetten. Onze docenten geven ook privélessen: in Amsterdam, Breda, Den Haag en Gouda. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen mail ons dan via info@jankortie.nl en vertel iets over wat je wilt leren, dan nemen we contact met je op.
 
Agenda
 
Er zijn weer diverse nieuwe data voor activiteiten gepland, je vindt ze in de agenda op onze site.
 
Te koop in onze webwinkel 
 
* 'Het Lied van Het', nieuwste cd + boek van Jan Kortie, over zingen en Het Mysterie ervaren
 
* Het eerste boek van Jan Kortie: 'Jouw ziel wil zingen', over de vreugde van stembevrijding 
 
* CD 1 - Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel
 
* CD 2 - Noyana, cd met boekje
 
* Het Muziekboekje van Het Lied van de Ziel, bladmuziek van mantra's die Jan Kortie geschreven heeft.
 
Wil je meer informatie over de boeken: klik hier; of over beide eerste cd's en het muziekboekje: klik hier.
 
 
Heden Blue Monday, ach
Nee toch, niet wéér vandaag
Ik verlang echt naar een soort winterslaap

Kent U dit goed werkend
Antidepressivum?
Klinkt wel wat wollig, maar:
Zing voor een schaap!