Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie


Verwondering is het begin van alle wijsheid.
Aristoteles

Het oordeel is het graf van de verwondering.
Fons Jansen

 
Er valt over musiceren veel te zeggen. Maar het belangrijkste is: jij kunt het.
Er valt over improviseren ook veel te zeggen. En dat ga ik hieronder ook met graagte doen. Maar het belangrijkste is: jij kunt het.
 
De meeste van deze nieuwsbrieven gaan over zingen en stembevrijding. In onze workshops maken we graag gebruik van improviseren omdat dat zo’n geweldige manier is om mensen bij de eigenheid van hun zingen te brengen. Maar veel van wat we daar leren gaat ook op voor wie een instrument bespeelt. En daar wil ik het vandaag nou eens over hebben.
 
Een aantal jaren geleden gaf ik instrumentale workshops onder de titel: improviseren kun je leren. Dat vond ik toen al een tamelijk hoopgevend uitgangspunt. Maar vandaag durf ik nog wel een stapje verder te gaan. Improviseren hoef je niet meer te leren. Je kunt het al. Jij, precies waar jij nu bent in je muzikale ontwikkeling, jij kunt al improviseren. Natuurlijk, je kunt er van alles over leren. En dat is leuk, dus raadzaam. Maar dat leren is juist zo leuk omdat je het al kunt.

In onze vorige nieuwsbrief kondigden we aan dat we binnenkort een workshop organiseren over instrumentale improvisatie. Daarop ontvingen we e-mails van mensen die zich afvroegen of ze wel ver genoeg zijn op hun instrument om iets aan de workshop te hebben. Eigenlijk is het antwoord daarop simpel. Als jij één toon uit je instrument krijgt ben je ver genoeg. Want met één toon kun je beginnen. Sterker nog: een beter begin is niet denkbaar.

Dat is meteen het allermoeilijkste voor de meeste mensen: om genoegen te nemen met dat wat ze nu al kunnen. Dat is heel begrijpelijk. Stel je maar voor, je zit aan een piano. Je hebt 88 toetsen voor je en tien vingers om die toetsen te bespelen. Wat een overweldigende keuzeproblematiek! Strijkers en blazers hebben het al iets makkelijker, want ze hebben minder keuze. Maar nog altijd zoveel dat steeds de vraag rijst: speel ik wel de juiste toon? Niet voor niets zei de jazzmusicus Lesley Lopez ooit: "de grootste vijand van alle musici is de hoeveelheid mogelijkheden”. Als een ervaren jazzmusicus daar al last van heeft….

Nu het woord jazz valt: improviseren wordt vaak geassocieerd met jazzmuziek. Maar is daar natuurlijk niet aan gebonden. Bach en Beethoven, om maar een paar grootheden te noemen, waren begenadigde improvisatoren. Improviseren is niet aan enige stijl gebonden. Je hoeft dus niets van muziekstijlen te weten om het te doen. Je hoeft ook niets van akkoordenleer te weten, niets van noten lezen. Je hoeft geen enkele virtuositeit te hebben.
 
Hoef je dan helemaal niets? Jawel: je moet één toon uit je instrument kunnen krijgen. Je moet het verlangen kennen naar meer. En je moet je kunnen verwonderen. Verwondering is het begin van alle wijsheid, zei Aristoteles. Dat is ook het begin van alle muziek: één toon en verwondering.
 
Word je nieuwsgierig? De workshop is op dinsdagmiddag 22 mei in Amsterdam. En trouwens: diezelfde avond is er op dezelfde plaats ook nog een stembevrijdingsworkshop voor wie daar eens wat uitgebreider mee wil kennismaken. Dat laatste soort workshops kun je overigens ook nog meemaken in juni, in de buurt van Zwolle en van Arnhem.
Het zullen wonderlijke bijeenkomsten zijn. En er zullen muzikale wonderen gebeuren.
 
Je bent van harte welkom
Jan Kortie
 
PS
Het graf van goed en fout waar het citaat van Fons Jansen over spreekt kennen we natuurlijk ook allemaal. Verderop in deze nieuwsbrief tref je de link aan naar een inspirerend you-tube filmpje dat ik toegezonden kreeg, met een verfrissende kijk daarop. 
 
 
Het Lied van de Ziel

Voor de zomer zingen we nog tweemaal: aanstaande vrijdag en vrijdag 15 juni. Voor beide avonden kun je nog reserveren via onze site: klik hier.

En hieronder alvast de data van onze mantra-avonden na de zomer:
* 7 september    * 5 oktober    *  2 november    * 30 november   * 21 december.

Vanaf juni kun je ook online reserveren voor deze data.  

 
Workshops in Amsterdam op 22 mei o.l.v. Jan Kortie
       
Klik hieronder op de workshop voor meer informatie

Improviseren op je instrument
Tijden:  15.00 – 17.00 uur.
Kosten: € 27,50.
Aanmelden: via online reserveren.

Open avondworkshop stembevrijding
Tijden:  19.30 tot 22.00 uur.
Kosten € 35,-.
Aanmelden: via online reserveren.

 
Stefon Harris: There are no mistakes on the bandstand ('Er zijn geen fouten op het podium').

Wat is goed of fout in een improvisatie? En wie bepaalt dat? In dit filmpje op You Tube legt de (jawel) jazzmusicus Stefon Harris aan een zaal vol zakenlieden uit hoe een 'foute' noot eigenlijk niet de verantwoordelijkheid is van degene die 'm speelt maar van zijn mede-spelers. Wat tegelijk een prachtige metafoor is voor samenwerken in een team. (Nederlandse ondertiteling kan aangeklikt worden)
 
Jan Kortie elders in ’t land
       
Hieronder vind je een aantal activiteiten o.l.v. Jan Kortie die nog voor de zomer zullen plaatsvinden. Klik op de activiteit naar keuze voor meer informatie.

 
 
donderdag 5 juli  Mantra-avond op Terschelling
 
Mijn Stem en Ik, workshop speciaal voor jongeren van 17 t/m 25 jaar
 
Kun jij eigenlijk heel mooi zingen, maar lukt dat nou juist niet als er andere mensen naar luisteren?
Of denk je juist dat je niet kunt zingen maar wil je het eigenlijk toch?
Wij denken dat iedereen kan zingen. Niemand heeft jouw stem, niemand heeft jouw verhaal. Als je daarop kunt vertrouwen ga je je steeds vrijer voelen in je zingen. We noemen dat: stembevrijding.
Speciaal voor jongeren van 17 tot 25 jaar organiseren we op vrijdag 29 juni in Amsterdam een eendaagse workshop, onder leiding van Sarah Jens, om kennis te maken met stembevrijding.
Kosten: € 25,-
Aanmelden: via info@jankortie.nl.
  
Stembevrijder worden?
Na de zomer start de nieuwe jaargang van onze Opleiding tot Stembevrijder® Ode an die Freude en van Het Basisjaar daarvoor.
Ben je geďnteresseerd dan kun je onze folder aanvragen via info@jankortie.nl  of bel 020-6246404.
  

Te koop in onze webwinkel

* Noyana, cd met boekje [meer informatie en inhoud cd]

* Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen, over de vreugde van stembevrijding [meer informatie].

* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd [een impressie]

* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel

 

Agenda

We hebben ook na de zomer de volgende eendaagse workshops gepland:

* 24 augustus en 12 september: Workshop Naar Binnen en Naar Buiten

* 26 september: Workshop Vrouw, Lijf en Stem

Reserveren: klik hier

Alle overige actuele data vind je terug in de agenda op onze website.

  
Mensen, verwondert U!
Speel wel, maar oordeel niet!
Alles begint met 
Eén enkele toon 
 
Wie zich bekwaamt in de 
Aristotelische
Improvisatieleer
Speelt wonderschoon