Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
Life is a mystery to be lived, not a problem to be solved. 
 Søren Kierkegaard
 
April is de Maand van de Filosofie en het thema dit jaar is: De Ziel. Dus er wordt heel wat gefilosofeerd over vragen als: wat is de ziel? Kunnen we haar vinden, en zo ja, waar? Antwoorden gaan we waarschijnlijk deze maand niet krijgen. Dat geeft ook niet, want vragen zijn natuurlijk inspirerender dan antwoorden. Filosofen zijn vaak goed in vragen opwerpen, dus dit kan best een mooie maand worden.
 
Het woord 'ziel' gebruik ik sinds een aantal jaren graag en veel. Niet omdat ik zou weten wat de ziel is, maar omdat het woord zo mooi verwijst naar iets wat groter is dan ons verstand kan bevatten. De ziel is een mysterie. De ziel is het mysterie van het leven. De aansporing van Kierkegaard boven dit stukje slaat de spijker op z’n kop. Maar hij botst tegen alles in ons wat wil bevatten, begrenzen, beheersen.
 
De ziel is onbevattelijk, onbegrensd. En: onverbeterlijk. Dat laatste doet er erg toe voor wie muziek wil maken. Onze muzikaliteit huist in de ziel. Daar hoeft dus niets aan verbeterd te worden. De laatste tijd word ik gefascineerd door de gedachte dat muzikaliteit, spiritualiteit en creativiteit in wezen hetzelfde zijn. Ze zijn met woorden te onderscheiden, maar te scheiden ze zijn niet. Het is niet de mens die als persoon muzikaal is maar de ziel, de spirit die de mens tot een levend wezen maakt. Als ik zeg: de ziel is muzikaal, dan zeg ik natuurlijk meteen: en dat geldt voor iedereen. Jij, de spirit die jij in wezen bent, jij bent muzikaal, je bent creatief en je bent spiritueel. Niet als keuze en ook  niet als resultaat van je inspanningen, maar vanwege het enkele feit dat je leeft.
 
Onze neiging om te willen scheiden en onderscheiden zijn we ook terug in tal van instituten. Onze westerse conservatoria maken van muziek een kunstvorm die voor de een toegankelijker is dan voor de ander. Er ontstaan normen en dogma’s en autoriteiten. Met het risico dat de mensheid uiteenvalt in twee categorieën: muzikalen en onmuzikalen. Onze kerken maken van spiritualiteit een geloofsvorm, toegankelijk voor sommigen, maar voor anderen bron van weerstand. Ook daar ontstaan normen, dogma’s en autoriteiten. En ook daar valt de mensheid uiteen: gelovigen en ongelovigen. Dat alles lijkt helderheid te willen scheppen, maar leidt feitelijk tot enorme verwarring, en ook tot pijn.
 
Gelukkig zijn er instituten die zich steeds weer openen. Conservatoria waar musici het onbevattelijke niet van oplossingen willen voorzien. Daar kom ik graag. Kerken waar voorgangers het onbegrensde niet met antwoorden willen dichttimmeren. Ook daar kom ik graag. En natuurlijk is er Bach, wiens werk deze weken weer veelvuldig klinkt in kerken én in muziekzalen, en die ook de ongelovigen en de onmuzikalen beroert. En op een diepere laag tegen ieder van ons zegt: jij bent méér, jij bent muziek, jij bent spirit. Jij bent een ziel zonder begrenzingen, trillend, levend, scheppend. Zonder oordeel, zonder fouten, zonder zonde. De ziel kent zelfs geen vergissing. Geen enkele ervaring die onwelkom is, of waarvan niet geleerd kan worden. Geen behoefte om te beheersen. Geen probleem om op te lossen. Wel verwondering, wel mysterie. Geen veelheid. Wel eenheid. Geen veelvoud. Wel eenvoud.
 
Ik wens je een goed einde van deze Goede Vrijdag. Een Filosofische Maand vol vragen. En tal van bezielde momenten.
 
Jan Kortie
 
P.S.
Voor wie liever zingt dan erover filosofeert hebben we de komende maanden weer wat nieuwe activiteiten in de aanbieding. En voor het eerst ook een workshop voor iedereen die wil leren improviseren op zijn of haar instrument. Hieronder tref je meer informatie aan.
  
Het Lied van de Ziel op Goede Vrijdag 6 april 2012
 
Onze mantra-avond op Goede Vrijdag is inmiddels uitverkocht. Omdat deze avond wat afwijkt van onze andere mantra-avonden hieronder nog even alles op rijtje.
 
De locatie is net als vorig jaar de Posthoornkerk in de Haarlemmerstraat. Klik hier voor een routebeschrijving.
 
We zingen van 19.30 tot 22.00 uur. We beginnen dus een half uur eerder dan normaal. De kerk gaat om 18.45 uur open. Daarom dit keer voorafgaand géén opwarmworkshop Lijf en Stem.
 
De opbrengst van deze avond gaat ook dit jaar weer naar Musicians without Borders, een organisatie die op allerlei plaatsen in de wereld met muziek grenzen tussen bevolkingsgroepen slecht. Wil je meer weten over hun activiteiten klik dan hier!
  
Improviseren op je instrument?
 
Veel mensen die een instrument bespelen doen dat alleen vanaf bladmuziek. Ze kijken dan soms met verbazing dan wel jaloezie naar anderen die kunnen improviseren. Maar zo moeilijk is dat niet. Jij kunt het ook. Daarvoor hoef je niet eerst een grondige kennis van akkoordenleer of van allerlei stijlkenmerken voor te hebben. Wie eenmaal de smaak ervan te pakken heeft wil niet meer zonder.
 
Jan Kortie neemt je in een middagworkshop mee op deze reis, die begint bij eenvoud en eindigt bij vreugde. Pianisten, strijkers, blazers, gitaristen en alle anderen die een instrument bespelen waar een melodie uit kan komen zijn welkom. Daarbij is op deze dag je spelniveau niet van belang. Als jij een muzikaal geluid uit je instrument kunt krijgen kun je leren improviseren. En als je professional bent kun je het ook en is het even spannend.
 
Datum & tijd : dinsdag 22 mei van 15.00 – 17.00 uur.
Locatie : Amsterdam
Kosten :  € 27,50
Aanmelden : via online reserveren. Geef ons ook s.v.p. door welk instrument jij bespeelt.
  
Open avondworkshop stembevrijding met Jan Kortie in Amsterdam

Tijdens deze avond kun je kennis maken met de onconventionele, lichtvoetige maar ook uitdagende werkwijze van Jan Kortie. Hij zal je meenemen in zijn vreugdevolle visie op zingen en stembevrijding.
  
Datum & tijd : dinsdag 22 mei in Amsterdam van 19.30 tot 22.00 uur.
Kosten : € 35,-
Aanmelden : via online reserveren
  
Jan Kortie elders in ’t land

Hieronder vind je een aantal activiteiten o.l.v. Jan Kortie die nog voor de zomer zullen plaatsvinden.
Klik op de activiteit naar keuze voor meer informatie.
 
vrijdag 13 april
 
 
vrijdag 1 juni
 
 
vrijdag 29 juni
 
 
donderdag 5 juli   
 
   
Stembevrijder worden?
 
Na de zomer start de nieuwe jaargang van onze Opleiding tot Stembevrijder Ode an die Freude® en van Het Basisjaar daarvoor. Op onze site kun je er meer over lezen: klik hier.
 
Ben je geïnteresseerd dan kun je onze folder aanvragen via info@jankortie.nl  of bel 020-6246404.
  

Te koop in onze webwinkel

* Noyana, cd met boekje [meer informatie en inhoud cd]

* Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen, over de vreugde van stembevrijding [meer informatie].
   Ook interessant voor filosofen.

* Van Ohm en Amen - Het Lied van de Ziel, onze eerste cd [een impressie]

* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel

 
Agenda
 
We hebben een aantal nieuwe data gepland van eendaagse workshops:
 
* 23 mei 2012 - Workshop Naar Binnen en Naar Buiten
*  4 juni 2012 - Workshop Leven van Muziek voor muziekprofessionals
* 29 juni 2012 - Workshop Mijn Stem en Ik, voor jongeren van 17 t/m 25 jaar.
 
Alle overige actuele data vind je terug in de agenda op onze website.
    

 Filosofiedebat
Wat is die ziel nou toch?
Vragen, ja
Antwoorden missen gezag

Luister in kerken en
Conservatoria:
Juist deze maand is er
Veel vraag naar Bach