Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
 
Zingen klinkt het allermooist als je een zingend mens hoort, en geen zanger.
(Margreet Honig)
 
 
Dat is nou de spijker op z'n kop. Wat mooi toch, als je zo in één zin kunt zeggen waar het om gaat. Je kunt er iedere maand weer een column in een nieuwsbrief over willen schrijven, of zelfs een heel boek. Maar vergeleken met de kracht van dit ene zinnetje is dat dan eigenlijk allemaal behelpen. Als je deze zin echt tot je neemt kun je de rest van dit stukje rustig overslaan en meteen hieronder in de kaders ons aanbod bekijken. Of ook dat overslaan en meteen doorscrollen naar het maandelijkse ollekebolleke, als je tenminste een liefhebber van die dichtvorm bent. Met deze zin weet je alles.
 
Maar ja, ga er maar aanstaan, zie het maar eens in praktijk te brengen. Margreet Honig (voor wie haar niet kent: ze is een vooraanstaande Nederlandse zangpedagoge) deed deze uitspraak een paar maanden geleden in een interview dat werd gepubliceerd in het katern De Verdieping van het dagblad Trouw. En ja, het draait natuurlijk ook om: trouw, en de voortdurende verdieping daarvan. Trouw zijn aan jezelf, aan jouw stem, aan jouw verhaal, aan jouw talent. Mens zijn, zingend mens zijn, in plaats van zanger. Dat betekent: je identificeren met de spirit die je bent, en niet met de rol die je in dit leven op je hebt genomen. Dat is nog verdraaid lastig. Er is zoveel in ons wat ons daarvan wil afleiden. En er is zoveel buiten ons dat daar graag bij helpt.
 
We worden door de buitenwereld voortdurend geŽtiketteerd. Daar kan de buitenwereld trouwens niets aan doen. De buitenwereld ziet namelijk alleen onze buitenkant. En identificeert ons daarmee. Maar ja, ik ben mijn buitenkant niet, en jij ook niet. Als ik al iets ben dan ben ik mijn binnenkant. Die kent niemand anders dan ik. En ikzelf ken Ďm trouwens maar ten dele. Dat maakt mij onvoorspelbaar, in wezen. Daar houdt deze wereld niet van, dus plakken we etiketjes op elkaar, dat geeft houvast.
 
Sommigen van ons hebben dus het etiket: zanger of zangeres. Anderen hebben het etiket: kan niet zingen. Een zanger kan in ieder geval wel zingen. Heeft talent, heeft gestudeerd, en levert kwaliteit. De buitenwereld die jou het etiket zanger geeft (misschien wel compleet met bijbehorend diploma) erkent jouw kundigheid, en betaalt je daar mogelijk zelfs voor. Maar dan moet je wel presteren. Er komen nog tal van etiketjes bij, ieder met bijbehorende specifieke verwachtingen. Ben je sopraan? Ben je jazz-zanger? Het totaal van die verwachtingen levert een plaatje op waarvan één ding zeker is: daar past geen mens in. Wie gaat voldoen aan al die verwachtingen vervreemdt van zichzelf, wordt een zielloos instrument. Luisteraars horen dan nog wel een zanger, wellicht zelfs een virtuoos musicus. Maar geen mens. Publiek krijgt dan iets voorgeschoteld dat echt heel goed is. Maar niet mooi. Echte schoonheid herkennen we immers niet aan de fraaie buitenkant. Echte schoonheid herkennen we omdat iets in ons geraakt wordt, mee gaat trillen als het ware.
 
Een zingend mens is uiteindelijk vooral een mens. Een getalenteerd mens, maar ook: onvolmaakt, beperkt, gebrekkig, gekneusd. Kun je dat meenemen in je zingen? Daar zit de crux: een zingend mens die zijn eigen tekort probeert te maskeren wordt op z'n best een zanger. Een zingend mens die zijn eigen lijden en kwetsbaarheid mee durft te nemen in z'n zingen brengt levende muziek, die nooit hetzelfde is. Dat is mooi. Maar ook eng. Er bestaat geen truc om zover te komen. Er bestaat slechts de moed om dat pad te gaan.
 
Al het bovenstaande is trouwens precies even waar voor de gelouterde professional als voor degene die uit schaamte z'n mond niet open doet. Het niveau van vaardigheid telt hier namelijk niet. Het gaat alleen om de bereidheid een gebrekkig mens te zijn. En dan te gaan zingen en jouw leven daarin door te laten klinken. Mooier zingen bestaat niet.
 
Je bent van harte welkom. Wij houden namelijk van zingende mensen.
 
Jan Kortie
 
 
Het Lied van de Ziel in de media
 
Afgelopen zondag was Jan Kortie te gast in het programma Schepper & Co van de NCRV op Radio 5. Het gesprek ging over mantrazingen naar aanleiding van onze nieuwe cd Noyana.
Klik hier om te luisteren (vanaf 01:02:00). 
 
Wil je zelf mee komen zingen? Je bent vrijdag aanstaande weer welkom in de Amstelkerk bij Het Lied van de Ziel.
 
Op onze website vind je overigens ook andere (recente) interviews terug: klik hier.
 
 
Jan Kortie elders in 't land
 
Hieronder vind je een aantal voor dit voorjaar geplande activiteiten o.l.v. Jan Kortie.
Klik op de activiteit naar keuze voor meer informatie.
 
* vr. 2 maart in VughtMantra-avond bij de Beweging van Barmhartigheid
* vr. 16 maart in SchagenMiddagworkshop en mantra-avond
* za. 24 en zo. 25 maart in AssenDagworkshop stembevrijding en mantra-ochten bij het ICO          
* vr. 13 april in HoltenMantra-avond georganiseerd door de Holten groep    

  
Nieuwe data eendaagse workshops stembevrijding
 
Naast de reeds geplande data vind je hieronder de nieuwe data voor onze workshops stembevrijding
o.l.v. Sarah Jens.
 
Naar Binnen en Naar Buiten
Woensdag 16 mei, maandag 4 en maandag 18 juni 2012.
 
Vrouwen, Lijf en Stem
Woensdag 30 mei 2012.
 
Aanmelden kan via onze website: klik hier.
 
Workshops Leven van Muziek - workshops voor muziekprofessionals
 
Het is fantastisch als je zoveel talent heb dat je musicus kunt zijn. En het is reuze lastig om dan in de uitoefening van dat vak te blijven vertrouwen op je talent terwijl je voortdurend ook tegen je tekortkomingen aanloopt en daar soms zelfs op wordt afgerekend. Over dat spanningsveld gaat Leven van Muziek.
 
Nieuwe data
* Eendaagse workshop: donderdag 29 maart 2012.
* De serie van 3 ochtenden: 13 februari, 12 maart en 4 april 2012.
 
Voor meer informatie over deze workshops o.l.v. Jan Kortie: klik hier. Aanmelden kan via info@jankortie.nl.
 
Stembevrijder worden?

Na de zomer start de nieuwe jaargang van onze Opleiding tot Stembevrijder Ode an die Freude® en van Het Basisjaar daarvoor.
We hopen deze week de nieuwe folder met meer informatie hierover te kunnen versturen.
Ben je geÔnteresseerd dan kun je deze aanvragen via info@jankortie.nl of bel 020-6246404.
 
OriŽntatiemiddag in april
Op maandag 2 april organiseren wij van 15.00 tot 17.00 uur in Amsterdam een oriŽntatiemiddag voor geÔnteresseerden. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@jankortie.nl.
 
   

Zanger of zangeres?
Trouw brengt verdieping aan!
Zangpedagoge verklankt hier
Haar wens

Trek je niets aan van het
Etiketteergedrag
Niets is zo mooi als een
Zingende Mens