Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de online versie

 
You can build a wall to stop people, but eventually, the music, it'll cross that wall.
That's the beautiful thing about music – there is no defense against it.
I mean, look at Joshua and fuckin'Jericho – made mincemeat of that joint.
A few trumpets, you know?
(uit een interview met Keith Richards in ‘Rolling Stone')
 
Dit citaat moest ik maar onvertaald laten, dacht ik, met iedere vertaling verliest het waarschijnlijk iets aan kracht en dat zou jammer zijn. Tegen muziek kun je je niet verdedigen. Wat een prachtig beeld. En het is waar. Muziek dringt door allerlei barričres heen die op andere wijzen niet te slechten zijn. Zijn de muren van Jericho echt door een paar trompetten in elkaar gedonderd? Ik weet het niet. Operazangeressen die een glas doen breken? Ik geloof niet dat er sopranen zijn die dat kunnen, even afgezien van Bianca Castafiori.
 
Maar misschien gaat het wel om andere grenzen? Minder zichtbare, innerlijke muren? De muren die wij om onszelf heen gebouwd hebben. De grenzen die we bewaken om anderen niet te dichtbij te laten komen. Wie is er bestand tegen het aanzwellende vioolgeluid in een romantische, liefst wat tragische film, als geliefden elkaar eindelijk krijgen? Haal de violen weg, wat blijft er over? Wie kan met droge ogen kijken naar Gabriela's song uit As it is in Heaven? De tekst is mooi, maar wat als ze hem alleen maar zou zeggen?
 
Dat is de magie van de trilling. We kunnen ons wapenen tegen woorden. Maar niet tegen de pure energie die zit in de trilling van een oprecht gezongen lied. Want die trilling doet in ons iets resoneren, er gaat iets meetrillen, of we dat willen of niet. En tegen die trilling is uiteindelijk geen innerlijke muur bestand. In die trilling komt er iets tot leven en als er genoeg leven is dan beweegt alles. Ook de muren die we gebouwd hebben om onze pijn heen, om ons verdriet. Steeds weer zien we in onze workshops hoe mensen met een zekere mate van distantie over iets kunnen praten, maar zodra ze gaan zingen die afstandelijkheid verliezen. En dan breekt er iets door.
 
Zingen wordt wel eens afgedaan als soft. Mijn werk brengt me soms in organisaties, in het bedrijfsleven, bij leiderschapstrainingen of grote bijeenkomsten. Daar zijn vaak mensen die met scepsis reageren: "Moeten we nou zoiets softs gaan doen als zingen”? Maar de waarheid is natuurlijk: het lijkt zacht, maar in werkelijkheid is het sterker dan de dikste muur. Het is eigenlijk ongenadig, want we zijn er weerloos tegen. Dus dat mensen er bang voor zijn snap ik best. Gelukkig is die scepsis de afgelopen tien, twintig jaar in rap tempo aan het verdwijnen. Want ja, we komen verder als mensheid, ook al lijkt het er soms niet op. We wennen er steeds meer aan dat we het van dit soort zachte dingen moeten hebben. En we worden zelfs iets minder bang, geloof ik.
 
Vrijdag aanstaande hebben we onze eerste mantra-avond van het nieuwe jaar. Dan gaan we weer zingen alsof we Jericho willen innemen. Ik vermoed dat de Amstelkerk overeind blijft. Maar ik vermoed ook dat ons zingen toch gehakt zal maken van sommige muren, binnen en buiten.  
 
Ik wens je een steengoed nieuw jaar! En je bent van harte welkom.
 
Jan Kortie
 
 
Het Lied van de Ziel
 
Aanstaande vrijdag is de eerste avond in de nieuwe serie van het Lied van de Ziel en zingen we weer gewoontegetrouw in de Amstelkerk in Amsterdam. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor deze avond. Reserveren kan via onze website.
 
Data seizoen 2012-I
20 januari, 10 februari, 9 maart, 6 april (Goede Vrijdag), 11 mei en 15 juni.
 
Abonnement
Ben je van plan om vaak te komen, dan kun je ook overwegen ons Trouwe Zielen abonnement te kopen voor € 58,50. Hiermee heb je automatisch toegang tot vijf avonden (Goede Vrijdag is uitgezonderd) en bespaar je zo'n 30% op de normale entreeprijs.
Het abonnement is online te koop of aanstaande vrijdagavond aan de kassa van de Amstelkerk. Je kunt ook na afloop van het zingen tot de aankoop van een abonnement besluiten. We verrekenen dan de prijs van je entreeticket.
 
Jan Kortie elders in 't land
 
Hieronder vind je een aantal voor dit voorjaar geplande activiteiten o.l.v. Jan Kortie. Klik op de activiteit naar keuze voor meer informatie.
 
Vr 2 en za 3 maart - Vught
 
Mantra-avond en een dagworkshop stembevrijding bij de Beweging van Barmhartigheid. Nadere informatie vind je binnenkort op onze website.
Vr 16 maart - Schagen
Workshop en mantra-avond
Za 24 en zo 25 maart - Assen
Vr 13 april - Holten
Mantra avond georganiseerd door de Holten Groep
 
 
Michelangelo - kennismakingsworkshop
 
Op 10 februari gaat de volgende leergang Michelangelo van start o.l.v. Marjo Brenters. Om vooraf kennis te maken met Marjo én natuurlijk met stembevrijding organiseren wij, speciaal voor mogelijke deelnemers aan deze leergang, op 30 januari a.s. van 13.00 – 17.00 uur een workshop in Amsterdam. De deelnamekosten daarvoor bedragen € 55. Aanmelden kan via info@jankortie.nl  of bel 020-6246404. Meer informatie over Michelangelo vind je in onze folder die je bij ons kunt aanvragen.
  
 
Workshops Leven van Muziek - workshops voor muziekprofessionals
 
Het is fantastisch als je zoveel talent heb dat je musicus kunt zijn. En het is reuze lastig om dan in de uitoefening van dat vak te blijven vertrouwen op je talent terwijl je voortdurend ook tegen je tekortkomingen aanloopt en daar soms zelfs op wordt afgerekend. Over dat spanningsveld gaat Leven van Muziek.
 
Nieuwe data
* Eendaagse workshop: donderdag 29 maart 2012
* De serie van 3 ochtenden: 13 februari, 12 maart en 4 april 2012.
  
Voor meer informatie over deze workshops o.l.v. Jan Kortie: klik hier. Aanmelden kan via info@jankortie.nl.
 
 
Jan Kortie in de media
 
Een journaliste van het tijdschrift Volzin heeft in december Het Lied van de Ziel bezocht en Jan Kortie geďnterviewd. Haar artikel kun je lezen in het nummer van Volzin dat deze week verschijnt. Het blad gaat onze cd Noyana als welkomstgeschenk aanbieden aan nieuwe lezers.
 
Op zondagmiddag 5 februari is Jan Kortie als hoofdgast in de rubriek De drijfveren van.. in het programma Schepper & Co van de NCRV te beluisteren op Radio 5. De uitzending is tussen 14.00 - 16.00 uur, de betreffende rubriek van 15.00 tot 15.45 uur.
 
  
As it is in Heaven
 
De meeste lezers van deze nieuwsbrief zullen de film As it is in Heaven wel gezien hebben, één keer of vele keren. De Amsterdamse theatergroepen Toetssteen en Troost gaan samen een vrije bewerking van deze film maken: de voorstelling ‘Hemel'. Het wordt een grote productie met naast een cast van spelers ook een koor wat de muzikale omlijsting van deze voorstelling zal verzorgen. Heb je interesse om in dit koor te zingen dan kun je meer informatie vinden op http://www.toetssteen.nl.
 
 
Te koop in onze webwinkel
 
* Noyana, cd met boekje [meer informatie en inhoud cd]
* Boek Jan Kortie - Jouw ziel wil zingen, over de vreugde van stembevrijding [meer informatie]
* CD van Het Lied van de Ziel [een impressie]
* Muziekboekje van Het Lied van de Ziel
   
Agenda

Alle actuele data vind je in de agenda op onze website.
 

Zie ik daar Jericho?
Pak de trompetten dan!
Ja, straks gebeurt er iets
Hoogstongewoons


Zeer tot verdriet van de
Murenbouwkundigen
Wordt hun product een partij
Rolling Stones