Een korte terugblik
Halverwege de jaren tachtig begon de muzikale loopbaan van Jan Kortie in Amsterdam op het Muziekpakhuis. Hij richtte er een tweetal grote (pop)koren op en organiseerde de eerste twee nationale popkoorfestivals. Daarnaast verwierf hij enige bekendheid met zijn grote meezingconcerten, bijvoorbeeld in het Amsterdamse Vondelpark en het Concertgebouw, en met de cursus Badkamerzingen. Die cursus ontwierp hij voor mensen die zich inhouden als ze zingen of misschien zelfs denken dat ze niet kunnen zingen.

Zijn vermogen om mensen tot zingen te verleiden werd vervolgens ook ontdekt door het bedrijfsleven. Sindsdien verzorgt hij onder de verzamelnaam Corporate Singing tal van activiteiten in bedrijven en overheidsinstellingen, zoals optredens tijdens conferenties, grotere of kleinere teambuildingsactiviteiten en trainingen rond creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Sinds het begin van deze eeuw richt hij zich vooral op het leiden van mantraworkshops en later van zang- en stilteretraites, waar het mystieke en verbindende aspect van zingen centraal staat. sinds 2005 leidt hij in de tweejarige opleiding 'Ode an die Freude' mensen op die die zelf stembevrijder willen worden. Daarnaast begeleidt hij professionele musici die hun stem en muziek verder willen bevrijden.

In zijn werk zijn de invloeden zichtbaar van allerlei leraren die hem ge´nspireerd hebben en dat nog altijd doen in trainingen en opleidingen die hijzelf gevolgd heeft en nog volgt.