Entertaining
                 
 
Als het om een bijeenkomst met een grote groep gaat laat Jan Kortie zich graag aankondigen als een 'deskundige gastspreker'. De zaal maakt dan kennis met een vriendelijke hoogleraar communicatiewetenschappen, die op lichtvoetige, geestige maar niettemin geloofwaardige wijze ingaat op de thematiek die aan de orde is. Gaandeweg komen er meer en meer wonderlijke elementen in de lezing. De gepresenteerde 'statistieken' vertonen bijvoorbeeld regelmatig het woord 'zingen'.

De meeste aanwezigen begrijpen geleidelijk wel dat er gezongen zal gaan worden. En als ze dan via een aantal eenvoudige en vrolijk makende oefeningen tot geluid maken en zingen worden verleid dan vinden ze dat nog leuk ook. En dan voelt het niet eens aan als gedwongen, maar eerder als spontaan. Dat culmineert in een voor de gelegenheid geschreven lied, op een bekende melodie. En zelfs daarna is nog niet iedereen ervan overtuigd dat het wetenschappelijk kaliber van deze hoogleraar twijfelachtig is.  


Het Groene Hart Ziekenhuis

In het kader van een cultuurveranderingsprogramma van de Technische Dienst kwam 'professor Jan van Kalem' zijn licht laten schijnen op de samenwerkingsprocessen. Het afsluitende lied liep uit op een gezongen dialoog tussen het management en de medewerkers.