Ode an die Freude
  "Als we werkelijk zouden weten hoe vrij we zouden kunnen zijn zouden we het niet geloven."
                                                                               (Uit de film ĎHeimatklšngeí)
 
 
Tweejarige Opleiding tot Stembevrijder®
 

Wie vrij-uit zingt is een rijk mens.
 
Wie zelf die ervaring kent en een ander daar ook toe kan brengen is zo mogelijk nog rijker. Heb jij dat in je? Heb jij het verlangen om mensen terzijde te staan in het bevrijden van hun stem? Dan ben je welkom in Ode an die Freude, onze tweejarige Opleiding tot Stembevrijder die jaarlijks in september van start gaat. We leren je daar geen methode. We helpen je wel om op jouw geheel eigen wijze inhoud te geven aan dit werk. Er zijn geen twee mensen die hetzelfde zingen. En er zijn geen twee stembevrijders die hetzelfde werken. En deze wereld heeft grote behoefte aan stembevrijders in allerlei soorten en maten.
  
De vrije stem
Eigenlijk is het heel eenvoudig. Zingen is op de eerste plaats vertellen. Het is in wezen een verlengde vorm van praten. Ieder van ons heeft een geheel eigen verhaal en daarom hebben we een stem die afwijkt van alle andere, maar precies geschikt is voor onszelf. Zolang we trouw blijven aan ons eigen verhaal, aan onze waarheid, doet die stem het goed en gaat ook zingen altijd goed. Maar ja, dat doen we niet. We proberen het mooier te maken, we gaan ons best doen. We camoufleren een deel van onszelf als ons dat beter uitkomt. We maken van ons zingen een kunst(je) dat we zo goed mogelijk willen beheersen. Sommigen van ons lukt dat kunstje heel aardig, sommigen lukt dat minder goed. We zeggen dan misschien zelfs wel dat die mensen niet kunnen zingen en dat gaan ze vaak zelf geloven. Zo sluiten we onszelf en elkaar op en maken we onze stem een gevangene van verwachting, beoordeling, normering, vergelijking. En zetten zo onszelf onder druk.

Zingen gaat uiteindelijk over vreugde, al is dat lang niet altijd meteen voelbaar.
 
De stem wil bevrijd worden, zodat hij uiting kan geven aan alles wat er in ons leeft. Pijn, frustratie, gemis. Opluchting, vervulling, dankbaarheid. De stem wil en kan met dat alles meetrillen, aan dat alles klank geven, moeiteloos. Natuurlijk vergt dat toewijding. We hebben oefening nodig, om iedere keer weer een stap te maken die recht doet aan wat er in ons leeft en aan wat ons inspireert. Om steeds weer te focussen op de overvloed die (al dan niet nog verborgen) in ons is, ons talent, onze eigenheid, onze bestemming. Zodat we, sprekend én zingend oprecht contact kunnen maken met de ander over wie we in wezen zijn. Dan neemt het zingen je mee naar een wereld waar woorden tekort schieten, maar waar je met de trilling van je stem uitdrukking kunt geven aan wat er in je leeft. Dan vinden we bij elkaar herkenning. En is vreugde ons deel.
 
Over die vreugde gaat deze opleiding.
 
Voor een uitvoeriger beeld van de Opleiding tot Stembevrijder - lees verder>>  
 
Register Vaktherapie 
Voor muziektherapeuten (en andere vaktherapeuten) is het goed om te weten dat Ode an die Freude als nascholing geaccrediteerd is door het register Vaktherapie voor 75 punten.
 
Folder
Meer informatie lees je in onze folder, deze kun je aanvragen via info@jankortie.nl.
 
OriŽntatiebijeenkomst
Eens per jaar, in het voorjaar, organiseren wij in Amsterdam een oriŽntatiebijeenkomst om je uitgebreid te informeren over onze opleidingen. Tevens kun je kennis kunt maken met onze docenten en (oud)studenten en je al je vragen stellen.