Zomerretraite - Het Lied van de Stilte
 

In juli begint voor veel mensen de vakantieperiode. De letterlijke betekenis van het woord ‘vakantie’ is: leegmakend.  Het is een periode om te genieten van leegte, om volle agenda’s en veelheid van activiteiten achter ons te laten. Om tot onszelf te komen, ons diepste en ons hoogste zelf. Daar kunnen we een heel ander, heel vitaal soort volheid ervaren.
We vinden in de retraite de leegte door niet te praten. Als we zingen zijn het maar een paar woorden, en er is wat toelichting, om die woorden lading en leven te geven. Er zal gelachen worden, er zullen wat tranen vallen, want we komen met elkaar op wezenlijker lagen. En het is allemaal welkom.
 
" Heerlijk gezongen (ingetogen, uitgelaten, de longen uit mijn lijf en soms door mijn tranen heen). "

De leegte is dus niet leeg, hij trilt. En in die trilling vinden we moeiteloos de ander, zonder in gesprek te hoeven. We kunnen elkaar horen en zelfs begrijpen in de woordloosheid van ons hart. En we kunnen voelen dat het leven het met iedereen goed voorheeft, ja, dat het leven voor ons zorgt. En dat ieder op eigen benen kan staan, eigen stappen kan maken.

Programma
We zullen mantra’s zingen, bij het begin van de dag, in de loop van de dag, aan het eind van de dag. We zullen daar helemaal in opgaan. De teksten van die liederen komen uit allerlei culturen en tradities. We zingen verstild, zachtjes, bijna aarzelend, en ook uitbundig, volmondig, hartgrondig. We zullen stil zijn, alleen en gezamenlijk. We zullen inzichten opdoen, plezier hebben en ontroering tegenkomen. We zullen tegen stagnatie aanlopen en opgaan in de stroom. De natuur om ons heen zal ons helpen om de reis naar binnen en weer naar buiten te maken, naar boven en weer naar beneden. Zingen is tenslotte ook onze natuur.

We volgen een vast, kloosterachtig dagritme. Een deel van de activiteiten speelt zich plenair af, een (kleiner) deel in vaste subgroepen onder begeleiding van stafleden. We zorgen daarbij voor een balans tussen hemelse en aardse activiteiten in huis en tuin. Tussen de activiteiten door zijn we stil, ook tijdens de maaltijden.
Natuurlijk is er ook tijd voor jezelf.
 
 "En dan is het wonderbaarlijk hoe het 'klopt', borrelt en bruist, en hoe ik spontaan antwoord krijg op allerlei lang gestelde vragen.”
 
Wie doen er mee?
Deze retraite is bedoeld voor mensen die ernaar verlangen zich te begeven in het veld van zingen en verstilling. Van muziek en mystiek. Dat is een spannend gebied. Het is tegelijk bekend én onbekend terrein. Het gaat over heelheid, over eenheid. En we komen er onze eenzaamheid, gebrokenheid en gekneusdheid tegen.
Moet je kunnen zingen om mee te doen? Ja, natuurlijk, maar iedereen die een stem heeft kan zingen. Moet je iets geloven om mee te doen? Ja, natuurlijk, maar iedereen die zich ooit heeft afgevraagd wat de bron van het bestaan is, gelooft iets. We komen om onze eigen vragen te koesteren en te verdiepen. Om hoop in te ademen. Om genade te ervaren. En om vervolgens gesterkt en geďnspireerd onze weg in de wereld te vervolgen.

De staf
De leiding van de retraite is in handen van Jan Kortie. Hij omringt zich met een ervaren staf, bestaande uit Sarah Jens, Marjo Brenters, Chantal Goossens en Eric van den Bergh.
 
Waar en wanneer
Deze zomerretraite vindt plaats in juli 2017. 
We worden gastvrij ontvangen in Kasteel de Berckt in Baarlo (bij Venlo). De Berckt is een bijzondere plek. Het heeft eerst dienstgedaan als kasteel en vervolgens als klooster. Het is goed toeven op de idyllische binnenplaats, in het park of aan de Maas.
Je beschikt over een eenvoudige eigen kamer, de meeste kamers hebben eigen sanitair. De verdeling van de kamers vindt plaats op basis van de volgorde van aanmelding. 
De maaltijden zijn voedzaam en lekker en de keuken kan goed overweg met vegetariërs. 
Er wordt geen alcohol geschonken. 

Kosten en inschrijving
De retraite kost € 895. Bij deze prijs zijn de accommodatie, maaltijden, koffie en thee inbegrepen. 
Je kunt je aanmelden via online reserveren op onze website. 

"Ik vond het heerlijk en humorvol! De ruimte die jullie geven aan ieders eigenheid vond ik ontroerend en inspirerend.”

Voorbereiding 
Wil je je voorbereiden of oriënteren? Lees en beluister dan ‘Het Lied van Het’, het boek met cd van Jan Kortie. Op de cd vind je het soort mantra’s dat we zingen, in het boek lees je het gedachtegoed waarmee we werken.

Voor uitgebreide informatie kun je hier onze folder downloaden.

 Data 2 juli 16.00 uur t/m 7 juli 2017 16.00 uur
 Locatie Kasteel De Berckt in Baarlo (L)
 Prijs
€ 895 
 Aanmelden      via online reserveren